ПХГ "Св. Св. Кирил и Методий"

Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий"

Училището е основано през 1880 година като Първа мъжка гимназия „Св. Кирил”, а от 1992 година съществува като Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий”. В дългата история на Гимназията като преподаватели са работили изтъкнати личности като Стоян Михайловски, Христо Даскалов, Тодор Влайков, Карел Шкорпил. Много са възпитаниците на Мъжката гимназия оставили трайна следа в различни сфери на духовния живот на България – Моско Мсков, Ангел Каралийчев, Асен Разцветников, Кирил Христов, Антон Дончев, Борис Денев, Деню Чоканов, Константин Кисимов, Димитър Панов.

В настоящия момент профилираните паралелки в Хуманитарна гимназия осигуряват висококачествено общообразователно и профилирано обучение по различните хуманитарни науки, както и отлична подготовка за кандидатстване във ВУЗ в страната и чужбина. Учениците имат огромно поле за изява и развитие на своята индивидуалност, академична и професионална реализация на най-високо ниво. В резултат на съвместните усилия на ученици и преподаватели, възпитаниците на Гимназията печелят национални награди и се представят убедително на различни състезания и олимпиади. Прилага се индивидуален подход към всеки ученик, насърчава се и се съдейства за развитието на талантите и се прави всичко възможно за култивиране у тях на увереност и себеуважение. Различни предмети, свързани с журналистиката се изучават в продължение на четиригодишния курс на обучение, което дава възможност за придобиване на опит в съвременните български медии. В часовете по практическа радиожурналистика се усвояват знания и умения за работа с репортерска техника, монтаж и редактиране.

Възпитаниците на Хуманитарна гимназия ежегодно участват в национални конкурси за литературно и журналистическо творчество. На националния конкурс „Стоян Михайловски” в Русе през последните 3 години те получиха много награди за журналистика в различните категории, впечатляващи са постиженията в разделите журналистическо есе, репортаж, интервю, коментар, очерк, пътепис и фейлетон; в четвъртото издание на конкурса Хуманитарна гимназия спечели голямата награда за списването на училищния вестник „Междучасие”.

Изключително успешни са участията на учениците в регионалните радио и телевизионни предавания, както и публикациите им в печата.
От 2006 година в Хуманитарна гимназия съществува и Театрална студия, в която учениците усвояват тайните на сценичното изкуство и се изявяват пред многобройна публика от Велико Търново и от цялата страна. За изминалите години младите театрали имат в репертоара си седем спектакъла, отличени с награди в престижни национални и международни фестивали. Гордост за тях са спектаклите „Народните будители”, „Коледата е възможна”, „Криворазбраната цивилизация”, както и „Най-чудното чудо” – спектакъл, посветен на 130-годишнината от основаването на училището. Съвсем наскоро с тържествен ретроспективен спектакъл Студията отпразнува своя пети рожден ден.

От началото на 2012 год. Хуманитарна гимназия работи по Проект „Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти УСПЕХ”. Разкрити са следните клубове: Клуб „Аз архивирам” – Панайот Панайотов; Клуб „Приянели на Китай – Лингвистика” – Полина Цончева, ВТУ „Св. св. Кирил Методий”; Клуб „Млад журналист” – Валентина Камбурова; Клуб „Сапунени мехури” – Анка Цончева; Клуб „Роден край – на изток от Брюксел” – Роза Мишева.

 

 
© 2022 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.