Забележителности

 Велико Търново е град на минало и съвремие, на легенди и действителност, на богато културно наследство и кипящ обществен живот. Той е пресечната точка на поколения българи и пази духа на отминалите епохи запечатан във всеки свой камък.

Емблемата на средновековно Търново от времето му на столица на Второто Българско цартсво все още се извисява в източната част на града. Хълмът-крепост “Царевец” е заобиколен от всички страни от водите на река Янтра и все още пленява със своите величие и неслонимост. Духът му често се събужда, огласяван от великолепните звуци на уникалния аудио - визуален спектакъл “Царевград Търнов - Звук и Светлина”.

Непосредствено до него лежи хълмът Трапезица с разкрити основи на 17 църкви, а между тях се е сгушила живописната Асенова махала, с изящните и красиви църкви "Св. Димитър", “Св. Четиридесет мъченици”, “Св. Апостоли Петър и Павел”, “Св. Георги” и “Успение на Пресвета Богородица”.

Задължителна част от всяка обиколка на града е Музеят на Възраждането и Учредителното събрание, разположен в Стария конак. Сградата на турското учреждения е построена от легендарния български майстор Кольо Фичето. Именно тук през 1879 г. е приета Търновската конституция.

В непосредствена близост до конака се намира Археологическият музей, изпъстрен с находки от всички епохи на българската история.

Старовремската улица ”Гурко” все още пази непокътнати за своите посетители неповторимата архитектура на невероятната Сарафкина къща и на прелестната църква “Св. Св. Константин и Елена”.

Друг квартал, стаил духа на българското Възраждане, е "Варуша". Тук лъкатуши калдаръмената Самоводска чаршия със своите занаятчийски работилнички, сувенирни магазинчена и картинни галерии.

Близо до Велико Търново пък се гуши архитектурния резерват Арбанаси. Малкото планиско селце с извиващи се улички и автентинчни възрожденски къщи пленяват сърцето от пръв поглед.

Също в околностите на Велико Търново могат да бъдат видяни станките от величествения древни римски град Никополис ад Иструм.

Регион Велико Търново може да предложи много приятни забавления и изненади, както и почти неизброими исторически забележителности от всички периоди на българската история.

Пожелаваме Ви приятен престой в Старата столица!

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.