21.04.2023 16:30

Даниел Панов и румънския посланик обсъдиха възможностите за директна автобусна линия Велико Търново-Букурещ

Възможностите и механизма за разкриване на директна международна автобусна линия от Велико Търново до Букурещ бе сред темите, по които кметът на Велико Търново Даниел Панов разговаря с посланика на Румъния в България Н. Пр. Бръндуша Йоана Предеску. Интересът е двустранен – над 100 000 са румънците, които годишно посещават Велико Търново за културен, кулинарен и еко-туризъм, дори за медицински процедури или за пазаруване. Много жители на старопрестолния град също често пътуват до Букурещ, удобно е и летището в румънската столица.
Конкретни стъпки по-масирана реклама на Велико Търново в Румъния и обратното също бяха набелязани по време на работната среща. Активизиране на отношенията с побратимения град Яш също бе сред темите на срещата. Там е погребана Св. Петка Търновска, покровителка на старата столица.
Даниел Панов посочи, че още това лято Общината планира възстановяване на голямото кулинарно събитие „Трапезица Фест“, на което ще бъдат поканени производители на традиционни храни и кулинария, винари, занаятчии както от цяла България, така и от Румъния.
Тема на разговора бяха и проектите, реализирани по трансграничната програма Румъния-България, сред които обновяването на Художествената галерия „Борис Денев“, създаването на платформата с електронни магазини за занаятчии FairDeal. По същата програма това лято започва основният ремонт на над 8 км. улици и инфраструктура в подножието на Царевец, в кварталите „Света гора“, „Асенов“, на източния и северния вход на града.
От 2009-а година в продължение на 12 години България се е доказала като доверен партньор на Румъния и на всички нейни правителства, каза още посланик Бръндуша Йоана Предеску. Пример за доброто сътрудничество са активните отношения между Сдружението на общините в румънската асоциация на местните власти, завърши Даниел Панов.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.