21.04.2023 17:00

Със заключителна пресконференция беше финализиран и отчетен пред обществеността проект „Разширение на „Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов“

На 21 април 2023 г. се проведе Заключителна пресконференция за обобщаване резултатите от проект „Разширение на „Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов“, с бенефициент Община Велико Търново. Събитието се състоя на ВИП площадката „Звук и светлина“ във Велико Търново.
Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов“ е една от най-посещаваните музейни изложби в града с повече от 409 000 посетители от момента на откриването му през 2013 г. до сега. В него с помощта на умело изработени фигури, диорами, архитектурни детайли, атрибути и аксесоари, съвременни аудиовизуални ефекти и стенописи са представени исторически личности и паметни събития от Средновековието.
Сред официалните гости на събитието бяха г-н Нейко Генчев, Заместник – кмет на Община Велико Търново, г-жа Дияна Симеонова, Мениджър инвестиции „РЕГИОНАЛЕН ФОНД ЗА ГРАДСКО РАЗВИТИЕ” АД, екипът на проекта, представители на фирмите - изпълнители по проекта, скулпторът Борис Борисов и неговия екип, както и  представители на медиите и граждани.
Ръководителят на проекта инж. Цанко Бояджиев представи, пред участниците в събитието проекта, общата и стратегическите цели, изпълнените дейности и целевите групи по проекта, постигнатите резултати, ползите за целевите групи, както и  източниците на финансиране. Той подчерта, че основната цел на проект "Разширение на “Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов“ е да се създадат условия за развитието на конкурентноспособни културни атракции на територията на община Велико Търново и да се стимулира диверсификацията на местните и регионални културни продукти. С реализацията на проекта за разширяване на центъра на трети и четвърти етаж е обогатена колекцията с още 37 фигури, пресъздаващи възпоменателни събития от периода на Второто българско царство, като по този начин ще се повиши въздействието от предлаганата туристическа атракция, която е уникална по своя характер. Автор на концепцията за представяне на историческите личности и представяне на величието на Търновград през царуването на династията Асеневци е скулпторът Борис Борисов и неговия екип. Сред новите сцени, които са пресъздадени под формата на диорами са „Битката при Клокотница” от 1230 г., „Четвероевангелието на цар Иван Александър", „Средновековен пазар”, „Прощаването на Патриарх Евтимий с народа“, „Отбраната на Столичния Търновград“, „Йоан Кукузел“ и редица други интересни и значими в исторически план възстановки.
Проектът е насочен пряко към посетителите на Мултимедиен посетителски център "Царевград Търнов" – български и чуждестранни туристи, ученици и студенти, пенсионери и граждани от други социални групи, специалисти в областта на културното наследство.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.