20.04.2023 16:00

Туризмът във Велико Търново с 40% ръст, вече достига предпандемичните нива

Международното изложение „Културен туризъм“ бе открито в Старата столица

18-о издание на Международното изложение „Културен туризъм“ бе открито днес във Велико Търново. Стартът бе даден с родопски гайди от Златоград, песните на великотърновския Ансамбъл „Българче“ и изпълненията на „Джуниър Бенд“.
Във форума участват над 50 изложители от цяла България – общини, туроператори, турагенти, сдружения, производителите. Те представят туристическия продукт на своите региони – историческото богатство, фестивалите и културните събития, фолклорните и народни празници, кулинарията, винарството и др. Гостуват също Румъния, Южна Корея, Северна Македония, Йордания, Индия и Палестина.
Близо 40% е ръстът на посетителите във Велико Търново през 2022-а година, а културният туризъм е в основата на бързото възстановяване на сектора, посочи кметът Даниел Панов по време на откриването. Той добави, че броят на туристите вече достига предпандемичните нива. Тенденцията продължава и през настоящата година – в старопрестолния град се завърнаха организираните туристически групи от Турция, Полша и други държави, а посетителите от Румъния вече са повече спрямо цифрите от годината преди пандемията – 2019-а.
„Изложението, което със съмишленици и приятели създадохме преди 20 години, днес е сред най-престижните на Балканския полуостров и има своя добър имидж и авторитет. Българските общини се научиха през годините да популяризират собствените си постижения, откроявайки културните и исторически забележителности и това издига успешно регионалния туристически продукт. Кметовете да отделят повече пари за реклама и маркетинг, защото това ще популяризира нашите традиции, обичаи и фолклор, нашата българщина“, подчерта Панов. Той обърна внимание, че за успешното развитие на българския туристически продукт са необходими значителни финансови средства, които на национално ниво да бъдат насочени към инвестициите на общините за развитие на културния туризъм и призова за активни съвместни действия на местната власт, бизнеса и ресорното министерство.
Културният туризъм има над 20% дял в общия туристически продукт на страната. А Велико Търново като столица на културния туризъм е сред градовете с най-голям ръст на посетители, подчерта и заместник-министърът на туризма Мариела Модева. По думите й, увеличението на туристите тази година вече е с 9% спрямо 2019-а година – преди пандемията.
Международната туристическа борса се провежда в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ и продължава до 23 април, част от форума са специализирани тематични дискусии и конференции, кулинарни и винени дегустации и др.
Организатори са Община Велико Търново, Общинската туристическа агенция и Министерството на туризма. 

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.