18.04.2023 12:00

С официална церемония ще бъде открит обект "Разширение на “Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов“

С официална церемония ще бъде открит обновеният и разширен Мултимедиен посетителски център „Царевград Търново“ на 21.04.2023 г. /петък/ с начален час: 11.30 ч.
Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов“ е една от най-посещаваните музейни изложби в града с повече от 409 000 посетители от момента на откриването му през 2013 г. до сега. В него под формата на скулптури и стенописи са представени исторически личности и паметни събития от периода на Второто българско царство. С реализацията на проекта за разширяване на центъра на трети и четвърти етаж е обогатена колекцията с още 37 фигури, пресъздаващи възпоменателни събития от периода на Второто българско царство, като по този начин ще се повиши въздействието от предлаганата туристическа атракция, която е уникална по своя характер. Автор на концепцията за представяне на историческите личности и представяне на величието на Търновград през царуването на династията Асеневци е скулпторът Борис Борисов и неговия екип. Сред новите сцени, които са пресъздадени под формата на диорами са „Битката при Клокотница” от 1230 г., „Четвероевангелието на цар Иван Александър", „Средновековен пазар”, „Прощаването на Патриарх Евтимий с народа“, „Отбраната на Столичния Търновград“, „Йоан Кукузел“ и редица други интересни и значими в исторически план възстановки.
С разширяването, мястото ще затвърди позицията си на една от най-достъпните туристически точки в града с възможности за забавление, учене и споделяне на опит едновременно. Целта на центъра е да популяризира българското историческо наследство и от един от най-славните периоди на развитие на българска държава. След изпълнените мерки за модернизирането на Мултимедийния център „Царевград Търнов“, ще се затвърди статута му на атрактивна туристическа дестинация и културно средище.
Проектът е изпълнен с комбинирано финансиране, като част от средствата са безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020, а останалите се осигуряват като заемни средства от „Регионален фонд за градско развитие” АД – Мениджър на финансов инструмент „Фонд за градско развитие за Северна България” /ФГР Север/, част от ОПРР 2014-2020 и собствен финансов принос на бенефициента.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.