13.04.2023 11:00

2200 великденски яйца бяха осветени в Катедралния храм на Велико Търново

Кметът Даниел Панов: Да сме смирени, благодарни и да подкрепяме хората в нужда

Света литургия бе отслужена на Велики Четвъртък в Катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица“. Кметът на Велико Търново уважи службата, по време на която великотърновският митрополит Григорий освети над 2200 яйца. Те ще бъдат раздадени заедно с повече от 200 козунаци в нощта на Великден пред крепостта Царевец, както и в църквата „Възкресение Христово“ след службата за Второ възкресение.
Яйцата и козунаците са дарени от фирмите „Консорциум Агробизнес“, „ЦБА Асет Мениджмънт“ и „Метро Кеш Енд Кери България“. В боядисването им се включиха екипи от ресторантите „Его“, „Панорама“, „Алегро“, Щастливеца“, „Янтра“ и „Севастократор“. Част от тях ще бъдат дарени на живеещите в домовете за възрастни хора във Велико Търново и в с. Балван, както и на няколко социални услуги.
„В Страстната седмица, си спомняме за тежкия път на Христос към Голгота, за страданията, които той понесе в името на всички нас. Затова нека сме смирени, нека си прощаваме, да сме благодарни за това, което имаме и най-вече – да подаваме ръка на хората в нужда“, обърна се към великотърновци Даниел Панов по време на службата.
За Великден зарадвани ще бъдат и повече от 600 жители на Велико Търново и общината, които ползват домашен социален патронаж. Екипът на социалната услуга приготвя специално меню с традиционни за празниците ястия, козунаци и над 1000 великденски яйца.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.