16.04.2023 09:00

Повече от 3000 вярващи посрещнаха Възкресение и Благодатния огън на върха на Царевец

Повече от 3000 великотърновци и гости на Старата столица от България и чужбина посрещнаха Възкресение Христово на върха на крепостта Царевец.
Както по времето на Второто българско царство, така и във великденската нощ на 2023-а година пред Патриаршията музей бе отслужено Пасхалното богослужение. Службата води великотърновският митрополит Григорий.
Както всяка година, кметът на Велико Търново Даниел Панов и семейството му също посрещнаха Великден на Царевец. Точно в полунощ звън на всички камбани обяви настъпването на Възкресение, а пред Патриаршията в крепостта бе изнесен Благодатният огън. Последва факелно шествие до Катедралния храм. На площад „Цар Асен I“ всеки можеше да си вземе осветено яйце и парче козунак, осигурени от Общината и дарители.
„Възкресение Христово е най-голямото чудо в историята на човечеството, но и послание към всички ни - да следваме заветите на Христос. Да бъдем добри в мислите и в делата си, сърцата ни и душите ни да са отворени за доброто. Нека сме благодарни за това, което имаме. Нека имаме силна вяра. Нека си прощаваме взаимно и най-вече – нека винаги да подаваме ръка на хората в нужда“, коментира кметът Даниел Панов.
В 11,00 ч. навръх Великден в църквата „Възкресение Христово“ започва службата за Второ Възкресение.
Празничната програма на Великден във Велико Търново включва следните събития:
Посрещане и игри с Великденския заек в парк „Марно поле“ в 11,00 ч.;
Великденски концерт на Професионален фолклорен ансамбъл „Искра“ – в 12,00ч. пред Общината;
Празничен концерт на DEEP ZONE Project – ремикс на златните БГ хитове със съвременно звучене и парти на открито с DJ Диан Соло – в 19,00 ч. пред Общината. Подарък за всеки ще е 10-часов дигитален албум с авторска музика и ремикси на DJ Диан Соло.
- Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов = звук и светлина“ – в 21,00 ч. пред крепостта Царевец.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.