09.05.2022 15:30

Във Велико Търново откриха Националния фестивал за детско–юношеско театрално творчество „Малкият принц“

Днес във Велико Търново беше открит Националният фестивал за детско-юношеско театрално творчество „Малкият принц“. Началото на престижния форум, който се провежда за 16-и път в старата столица, даде заместник-кметът по хуманитарните дейности в Община Велико Търново Нейко Генчев. На събитието присъства директорът на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Общината Нелина Църова, малки театрали от страната, техните ръководители, зрители и приятели на театралното изкуство от всички възрасти.
„Театърът предизвиква хората да отворят ума си, да изследват непознати светове чрез ролите и сценариите, да разказват интересни истории с думи, глас, пантомима, песен, с кукли, танц и т.н. Професията на актьора е трудна, но театърът дава набор от умения, които можете да използвате за цял живот – всеки ден, независимо с каква професия сте се захванали“, обърна се към участниците във фестивала Нейко Генчев.
„Четенето на сценарии развива вашия речник, вербалните ви умения и грамотността ви. Работата с режисьора ви научава как да слушате и да разбирате това, което чувате. Когато репетирате, вие се учите как да се справяте със задачите и да постигате целите. Като се представяте на сцената, се учите на смелост и самочувствие. Когато получите главната роля, за която сте мечтали, ще се научите да носите постиженията си скромно и с достойнство, и да не се възгордявате излишно. Ще разберете и колко е важна малката роля за големия спектакъл. Ако пък не ви дадат роля, ще се научите да се справяте с разочарованията. Когато репетирате с другите, се учите колко е важно да работиш с екип и да не подведеш другите, допълни заместник-кметът. Малките деца, които искат да се посветят на това изкуство, са мой личен заряд и основание да съм все още в тази професия“, каза в приветствието си актрисата Йоана Буковска – Давидова, която за пореден път оглави журито на фестивала. Заедно с нея уменията на малките театрали оценяват режисьорът и актьор Николай Априлов, режисьорът, преподавател и продуцент проф. Станимир Трифонов, Тони Минасян от театъра в Бургас и Антони Цонев, гл. експерт от Дирекция „КТМД“ в Община В. Търново.
Йоана Буковска каза още, че самата тя е започнала актьорската си кариера още като 14-годишна в детското студио на театър „Сълза и смях“ и че едни от най-добрите й приятели са точно от онова време. На сцената се учим на доверие, на вярата, че човекът до теб ще те подкрепи във всяка трудна ситуация – ценности, които все повече липсват в съвремието ни, каза още актрисата. Радвам се, че отново сме тук, защото нашият патрон Малкият принц ни е научил, че децата са най-чистите, откровени и спонтанни същества. Дано да опазим техния ентусиазъм и талант, за да останат в тази професия, да им дадем криле и надежда, добави Буковска.
Националният фестивал за детско-юношеско театрално творчество „Малкият принц“ се организира от Община Велико Търново и Народно читалище „Извор – 1873” в село Самоводене. Той продължава до 8 май, а в него участват 19 детски и юношески театрални формации от цялата страна с общо над 250 млади актьори. Шест спектакъла са в детската възрастова група и 13 са в юношеската. Входът за всички представления е свободен.
От 6 до 8 май 2022 г. в МДТ „Константин Кисимов” се проведе XVI Детско-юношески театрален фестивал „Малкият принц", организиран от Община Велико Търново и Народно читалище “Извор – 1873” с. Самоводене.
В продължение на три дни великотърновската публика се наслади на 19 прекрасни спектакли в двете възрастови групи – за детски и юношески театър.
Участваха 19 театрални състави и школи от цялата страна, като общият брой на участниците надхвърли 230.
Фестивалът „Малкият принц“ отново доказа, че е един от най-големите форуми в областта на любителския детско-юношески театър. Високото ниво на постановките и прекрасната игра на младите таланти искрено зарадваха журито и публиката.
Журито в състав Йоана Буковска-Давидова - председател, Николай Априлов, Станимир Трифонов, Тони Минасян и Антони Цонев присъди следните награди, осигурени от Община Велико Търново и Народно читалище „Съгласие“ – гр. Дебелец, връчи следните награди:
I. КАТЕГОРИЯ ДЕТСКИ ЛЮБИТЕЛСКИ ТЕАТРИ (участници до 14 години):
Голямата награда на фестивала за най-добър спектакъл – статуетка „Малкият принц”, 400 лв. и грамота, бе присъдена на постановката „ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА МАЯ В СТРАНАТА НА БЕЗЦВЕТНИТЕ ЗАКОНИ” от Магда Борисова, на Детски театрален състав при НЧ „Развитие- 1870“, град Севлиево, постановка на Никола Узунов.
Първа награда за спектакъл на състав, воден от професионален режисьор не се присъжда.
Първа награда за спектакъл на състав, воден от непрофесионален режисьор – плакет, грамота и 300 лв. бе присъдена на Вокална студия „ДоРеМи“, трио „Елмина“ и Балет „Б2“ при „Сдружение за българска музика и изкуство“– град Силистра за мюзикъла „НОВИТЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ НА СЛАВНИТЕ КОТЕТА” – Музика - Стефан Димитров, Либрето и текст - Гергана Сотирова, постановка Надя Ботева.
Индивидуални награди – първа възрастова група:
  • Наградата за най-добра мъжка роля – плакет, грамота и 130 лв. получава Стефан Куртов (13 години) за ролята на Шипучин в „Юбилей” от Антон Павлович Чехов, Детско юношески театър „Мускетарите“ към ЦПЛР- ОДК – град Перник.
  • Наградата за най-добра женска роля - плакет, грамота и 130 лв. получава Карина Чифлиджанова (9 години) за ролята на Маш от спектакъла „МИШ И МАШ” от Анита Тарасевич, Детска Театрална школа „АлЯ“ при НЧ „Никола Вапцаров- 1922“ – София.
  • Наградата за поддържаща женска роля - плакет, грамота и 80 лв. печели Габриела Гочева (13 години) за ролята на Мадлен в спектакъла „ПОСЛЕДНИТЕ МУСКЕТАРИ” от Валери Петров, Театрално студио Артистик при ЦПЛР – ОДК, гр. Силистра.
  • Наградата за поддържаща мъжка роля в тази възрастова категория не се присъжда.
II. КАТЕГОРИЯ ЮНОШЕСКИ ТЕАТРИ (участници от 14 до 19 години):
Голямата награда на Община Велико Търново за най-добър спектакъл – статуетка „Малкият принц”, 400 лв. и грамота бе присъдена на постановката „ХОТЕЛ МЕЖДУ ТОЯ И ОНЯ СВЯТ” от Ерик – Еманюел Шмит, на Театрално Студио  при Арт център „Арлекин“–Варна, постановка на Стоянка Гунчева.
Журито присъди три първи награди на състави, водени от професионални режисьори:
Първа награда за спектакъл – плакет, грамота и 300 лв., спечели Театрално студио „Артистик“ при ЦПЛР – ОДК гр. Силистра с „ПОСЛЕДНИТЕ МУСКЕТАРИ” от Валери Петров, постановка на Христо Христов.
Първа награда за спектакъл – плакет, грамота и 300 лв., спечели още и Театрална школа „Водолей“ при Сдружение Арт Асоциация „Водолей“- София  с „АНТИГОНА” по Софокъл и Жан Ануи, постановка на Симона Попова.
Първа награда за спектакъл – плакет, грамота и 300 лв., и  за Театрално студио „Смехурко“ при ЦИКО „София“- филиал Банкя  със „СЪМНИТЕЛНАТА ИСТИНА” от Хуан Руиз де Алакрон, постановка на Цвете Лазарова.
Първа награда за спектакъл на състав, воден от непрофесионален режисьор не се присъжда.
Наградата на публиката с 47 гласа получи спектакълът „ПОСЛЕДНИТЕ МУСКЕТАРИ” от Валери Петров, Театрално студио Артистик при ЦПЛР - ОДК Силистра.
Индивидуални награди – втора възрастова група (14-19 год.):
  • Наградата за най-добра мъжка роля – плакет, грамота и 130 лв. печели Денислав Богданов (16 години) за ролята на Мичо в спектакъла „УСМИВКАТА НА НУШИЧ” от Бранислав Нушич, Младежки театър при СУ „Васил Левски“ – гр. Севлиево.
  • Наградата за най-добра женска роля - плакет, грамота и 130 лв. получава Мила Бонева (18 години)  за ролята на Мари от спектакъла „ХОТЕЛ МЕЖДУ ТОЯ И ОНЯ СВЯТ” от Ерик- Еманюел Шмит, Театрално студио при Арт център „Арлекин“ - Варна.
  • Наградата за поддържаща мъжка роля - плакет, грамота и 80 лв. се присъжда на Тервел Дянков (18 години) за ролята на Домин в спектакъла  „Р.У.Р.” от Карел Чапек, Театрална трупа „Опит за летене“ - Сливен.
  • Още една награда за поддържаща мъжка роля - плакет, грамота и 80 лв. се присъжда на Преслав Георгиев (15 години) за ролята на Иван Ломов  в спектакъла „ПРЕДЛОЖЕНИЕ” от Антон Павлович Чехов, Детско- юношеско театрално студио „Магия“ – с. Самоводене.
  • Наградата за поддържаща женска роля - плакет, грамота и 80 лв. печели Йоанна Новакова (17 години) за ролята на Дон Хавиер (наставникът) в спектакъла „СЪМНИТЕЛНАТА ИСТИНА” от Хуан Руиз де Алакрон, Театрално студио „Смехурко“ при ЦИКО „София“- филиал Банкя.
Награда за най-ярко актьорско присъствие на името на Симеон Иванов – грамота и 100 лв. - се връчва от Народно читалище „Съгласие-Дебелец”, гр. Дебелец, на Тео Димитров на 15 години за ролята на Д’Артанян от „ПОСЛЕДНИТЕ МУСКЕТАРИ” от Валери Петров, Театрално студио Артистик при ЦПЛР –ОДК, гр. Силистра.
Организаторите от Община Велико Търново и Народно читалище “Извор – 1873” с. Самоводене благодарят на участниците за прекрасните спектакли, на авторитетното жури, на ръководството и техническия персонал на МДТ „Константин Кисимов“ за любезното домакинство и отличния професионализъм и не на последно място - на прекрасните водещи на фестивала Полина Петкова и Цветелин Илчев.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.