06.05.2022 17:45

Велико Търново отбеляза тържествено Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май

Президентът Румен Радев и кметът Даниел Панов приветстваха ротите на Националния военен университет „Васил Левски“

Велико Търново отбеляза тържествено 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Кметът на старопрестолния град Даниел Панов и президентът на България Румен Радев приветстваха представителния блок и ротите на Националния военен университет „Васил Левски“, които преминаха в тържествен марш по централните градски улици, водени от началника на висшето училище бригаден генерал Иван Маламов. Заедно с тях бяха и учениците от гвардейския отряд към Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“. За тържествената атмосфера се погрижи Духовият оркестър към НВУ „Васил Левски“ с ръководител Емил Костурков. Президентът Румен Радев прие официално строя. Последва празнично слово на кмета Даниел Панов.
„6 май е сред най-обичаните пролетни празници в народния ни и църковния календар. Ден, в който почитаме небесния покровител на народа ни – св. Георги Победоносец, в който се прекланяме пред храбростта и доблестта на българския войник. 6 май е ден на искрена национална гордост, чест и достойнство, че сме българи. Тези чувства се усещат особено силно в Историческата и духовна столица – Велико Търново. Град, в който българският войник винаги е бил на почит и уважение. Град, който е символ на величието на България, на държавността, на войнската слава, на българските културни, просветни и духовни достижения, които се разгръщат в целия славянски православен свят. Чувствата на гордост, чест и достойнство са още по-изразителни днес, когато пред всички нас са младите български войници. Те са се посветили на България и на сигурността на българския народ, на всички нас и на децата, всеки ден доказват, че са достойни наследници на Апостола на свободата Васил Левски, на знайните и незнайни български воини и герои от миналото, пред които днес се прекланяме“, каза Даниел Панов и се обърна с благодарност към курсантите, към техните преподаватели, родители и семейства.
„Нека бъдем единни - в името на децата на Велико Търново и България, в името на общобългарските, европейски и християнски ценности, които народът ни изповядва от векове“, каза още Панов.
Официално празнично слово произнесе и президентът Румен Радев, подчертавайки ролята на православната вяра и на българската войска като основни стълбове на българската държавност.
Преди тържествената церемония великотърновският митрополит Григорий освети знамената на НВУ „Васил Левски“.  Голям бе интересът и към изложбата, представяща дейността на катедрите на университета и подредена в парка край паметника „Майка България“.
Кулминация на празника е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ в 21,15 ч. тази вечер. 

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.