12.04.2013 19:11

Министър-председател Марин Райков подкрепи Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 г.

  Министър-председател Марин Райков и дипломатическият корпус от близо 60 дипломати бяха посрещнати в музей „Учредително събрание” във Велико Търново. Визитата е по повод поканата на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов. Дипломатите бяха посрещнати по българска традиция и закичени със здравец. В словото си пред дипломатическия корпус премиерът Марин Райков каза, че във Велико Търново са корените на днешния ден и нашето бъдеще.

„Нашето посещение днес е силна подкрепа за кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 г. Не случайно сме тук в тази сграда”, каза Райков и добави, че тя е превърната в средище на българската държавност още през 1879 г., когато в нея заседава учредителното събрание на България, в което строителите на съвременна България поставят основите на свободната и независима държава.
Кмета на Община Велико Търново Даниел Панов приветства официалните лица. Той направи впечатляваща презентация, която започна с историческа ретроспекция на 7 000 годишната история на Велико Търново. Той запозна присъстващите с далечното минало, настоящето и бъдещето на града. Панов акцентира на уникалния създаден преди повече от 25 години спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина”, който впечатлява гостите на Велико Търново със своята мащабност и поглед върху историята на крепостта „Царевец”. 3D Mapping Light Show е новият впечатляващ спектакъл, който вече има десетки хиляди почитатели.

Даниел Панов заяви кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 г. като стратегическа цел и важна задача не само за администрацията на общината, а и за цялата общност, защото градът е средище на култури и културни събития през вековете в български и европейски контекст. „Велико Търново е събрал в себе си идеята за символ на приемственост, държавност и духовност”, каза още Панов.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.