20.04.2012 15:31

Велико Търново може да се побратими със старата индонезийска столица

Покана за побратимяване на Велико Търново със старата столица на Индонезия е отправил посланика на азиатската република Негово Превъзходителство Бунян Саптомо. Предложението е отправено към кмета на общината по време на среща на кмета на Велико Търново с дипломата.

Негово Превъзходителство пое ангажимент да покани бизнесмени от Индонезия да посетят Велико Търново. В делегацията ще вземат участие представители на компании, които работят в областта на информационните технологии и производството на каучук.

Бунян Саптомо участва в откриването на ІХ-то международно изложение „Културен туризъм”. По време на разговора с градоначалника г-н Саптомо обясни, че гостуването му във Велико Търново е първото му официално посещение и пътуване в България, извън София, от началото на мандата му като посланик. Дипломатът сподели още, че е впечатлен от града и се радва на възможността Индонезия е представена на туристическата борса със самостоятелен павилион.

Индонезия е започнала работа по изграждане на предприятие за кокосово масло в България, стана ясно още по време на срещата между Н.Пр. Бунян Саптомо и кмета на старата столица. По думите на посланика в момента се работи с индонезийска фирма, която трябва да реши точното място на фабриката. „Убедени сме, че България е една врата към Европа и затова държим да развиваме културни и икономически отношения със страната. Културното развитие на всяка държава показва нивото на нейното моментно и бъдещо развитие. Освен това ние искаме да разширим експорта към България. Една от първите стоки, които изнасяме, е палмовото масло. Също каучук, кафе, какао”, каза Негово превъзходителство.

„Средно 2 700 българи посещават Индонезия за една година. Много по-малко са индонезийските туристи, посетили България. Сътрудничеството ни със страните от Западна Европа е по-силно, но се надявам да задълбочим работата с Източна Европа и България. Доколкото съм информиран, вашата страна очаква икономиката й да нарасне с 3 процента. Индонезия предвижда развитие с 6 % за настоящата година”, добави дипломатът.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.