22.04.2012 15:35

Бяха връчени наградите на Международното изложение „Културен туризъм”

С класическа музика, индонезийски танци и множество награди закриха Международното изложение „Културен туризъм 2012”. Церемонията беше уважена от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и неговия заместник Иво Маринов.

Голямата награда за динамично развитие на дестинация на културния туризъм бе присъдена на Община Бургас. Наградата е реплика с позлата на бронзов пандантив с грифон, открит от археолога Мирко Робов по време на разкопки през 2008-а година в участъка пред църква номер 14 на хълма „Трапезица”. Репликата е изработена от великотърновския майстор Иван Куюмджиев. Тя бе връчена лично от министър Делян Добрев за утвърдената цялостна визия за урбанистично развитие, ориентирано към повишаване привлекателността на туристите; за създаването на единен туристически информационен портал на Община Бургас и за цялостна политика за развитие на съвременни културни събития, предизвикващи интереса на посетителите.

Призовете на Община Велико Търново за представяне и популяризиране на културно-историческото наслество бяха присъдени на Община Плевен и Художествена галерия „Илия Бешков”, на общините Смолян и Чепеларе, както и на Националния исторически музей и „Мото Пфое”. Те бяха връчени от кмета на Община Велико Търново Даниел Панов.

Признанието за представане на нов продукт в културния туризъм получи Община Стара Загора. В категорията за оригинален експозиционен щанд бе отличена Община Пловдив. Наградата връчи зам.-кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков. Призът за нови идеи при представянето на туристическа дестинация получи Община Враца.

Наградата на Община Велико Търново в категория „Съхранение и популяризиране на традиционните български занаяти” отиде при АРИЗ – Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите. Тазгодишният приз на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация бе присъден на „Рока България” АД за утвърждаването на изложбената зала „Експо Баня София” като алтернативно културно пространство в столицата.

Историческият музей в Правец бе отличен в категорията за представянето на музей на Международната туристическа борса. В дните на изложението той експонира протоколни подаръци на Тодор Живков, получавани в качеството му на държавен глава.

За успешно дебютно участие в изложението бяха наградени общините Павликени и Малко Търново. Носител на наградата „Асеневци” на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции за цялостен принос за популяризиране на културно-историческото наследство на България и съхраняването на българската памет стана „Травел ТВ”.

За трети път в рамките на изложението „Културен туризъм” бе присъдена наградата за личност с принос в развитието на културния туризъм. Неин носител тази година стана художникът Бисерка Огнянова, проектирала и осъществила над 250 национални и международни изложения в областта на туризма.

На официалното закриване на Деветото изложение „Културен туризъм” бяха връчени и медалите на конкурса „ВиноБалканика 2012”, организирано за втора поредна година от Съюза на енолозите в България.

В рамките на Международната туристическа борса и тази година се проведе филмовият фестивал „На източния бряг на Европа”. Филмите „Невероятната Индия”, „София – историята на Европа”, „Стражата на Царевград Търнов” и „Бургас – една история с щастлив край” са тазгодишните носители на призовите места. Отличието за компонент получи филмът „Хляб от Бога, богове от глина” на Община Враца заради режисьорското решение при възстановката на древния ритуал.

Четири бяха категориите, в които се състезаваха туристическите ленти – за рекламен клип, документален и научно-популярен филм, рекламен филм и телевизионно предаване. Всички победители получиха грамоти и плакет на официалното закриване на Международното изложение „Културен туризъм 2012”. „Една от основните цели на този филмов фестивал е да насърчим местната власт да инвестира в такъв вид продукции. По този начин ще бъде развит и туристическият продукт. Така че – инвестирайте”, коментира проф. Лина Анастасова, член на журито. Да бъдат привлечени повече професионалисти и консултанти, които да доизпипат малките недостатъци, бяха други съвети, които сподели осемчленното жури с председател Симеон Идакиев. Тази година фестивалът е намерил своето място в чисто новия сайт www.tourfilm-bg.com. Там ще бъдат качени всички номинирани и спечелили филми в различните категории, заедно с мотивите и компетентното мнение на журито.

В Международното туристическо изложение тази година участваха 15 страни от четири континента, над десет посолства, над 40 общини, повече от десет туристичски организации, преподаватели и студенти от четири университета, представители на колежите и гимназиите по туризъм от цялата страна. Туристическото събитие се организира от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов” и Община Велико Търново, съвместно с Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции, БХРА, със съдействието на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.