08.10.2019 16:30

16 музикални светила от 9 държави се събират в България за "Концерт на 8 рояла"

София, Пловдив, Варна и Бургас са градовете, които ще посрещнат уникалното музикално събитие, подкрепено от фондация "ПЛОВДИВ 2019"

Във Велико Търново Маестро Байнов и неговата звездна формация ще гостуват на   21 ноември в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“. Организаторите обещават незабравимо преживяване и звук на световно ниво на  почитателите на музиката в старата столица.
Турне е до такава степен специално и важно за  света на класическата музика, че фирмата "Щайнгребер" /Steingraebеr/, която е водещ производител на рояли, застава зад него, изпращайки  4 от своите рояли в знак на подкрепа. Германската семейна фирма, с над 200-годишна история задава най-високия стандарт в своята сфера. Сътрудничеството им с Маестро Байнов, идеолога на проекта, датира от десетки години. Самият той споделя, че е поласкан от оценката им.
"За първи път в България  ще бъде изпълнена „Рапсодия в синьо“ на Гершуин на няколко рояла. Моята транскрипция на това произведение  сме я свирили по цял свят с огромен успех. Сега за първи път  ще бъде изпълнена в родината ми", подчертава Томислав Байнов.
Роялите ще бъдат специално озвучени, няма да се разчита само на акустичния звук, така  всеки един зрител ще  се наслади на концерта по най-добрия начин. Диригент на уникалното събитие е един от големите наши диригенти  - Маестро Паликаров.
Пианистите са подбрани измежду най-добрите лично  от Маестро Байнов. Те са  от 9 държави на 3 континента . Луиджи Казели е професор  в Академията в Болоня, Мери Уу е професор  в Хонг- Конг (Chinese University), Зузана Суханова е магистър доктор в Братислава.  Всички останали музиканти  са доценти по пиано в академии, консерватории и университети в своите държави.
Всички те ще пристигнат у нас и започнат репетиции още на 13 ноември и ще стартират турнето  от  Пловдив на 16 ноември.
Билетите за музикалното събитие в старата столица вече са в продажба м мрежата на еventim.bg

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.