29.01.2019 09:30

Часове по професионално ориентиране ще има във великотърновските училища

Часове по професионално ориентиране ще бъдат организирани в училищата във Велико Търново. Срещите с учениците ще са отворени, а за участие в тях ще бъдат канени представители на бизнеса и предприемачи.
Инициативата е на кмета на Велико Търново Даниел Панов, а организацията на събитията в училищата вече е възложена на екипа от специалисти по кариерно консултиране и ориентиране към общинския Център за подкрепа и личностно развитие. Целта е по-малките ученици да получат съвети и помощ при избор на специалност в гимназиите и средните училища, а по-големите – да се запознаят с възможностите за професионална реализация както след средното, така и след висшето образование.
По време на срещите ще бъдат представени и профилите на различни професии. Друга от мерките предвижда учениците да гостуват във фирми и предприятие, за да се запознаят на място с организацията на работата, с новите технологии при производствата, с моделите на управление и др.
„Това е един от начините, за да бъде още по-близка връзката между образованието, бизнеса и пазара на труда, а също и за популяризация на професиите с най-голяма нужда от квалифицирани кадри“, коментира кметът Даниел Панов.
Предстои създаването на мобилен офис на консултантите както в информационния център в сградата на общината, така и в изнесения център в „Мол Велико Търново“. На място учениците ще могат да попълват тестове за професионална и кариерна ориентация, както и да разговарят със специалистите.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.