10.04.2012 14:42

Беше приета нова наредба, уреждаща престоя и паркирането във Велико Търново

С 19 гласа „за”, 8 „против” и 1 „въздържал се” на второ четене общинските съветници приеха нова Наредба за реда и спиране, престой и паркиране на пътни превозни средства на територията на Велико Търново. Проектът бе подкрепен от групата на ГЕРБ, Новото време, движение „Царевград за Велико Търново” и ОДС. БСП, Синята коалиция и ВМРО гласуваха против, а ДПС се въздържаха.

Съгласно приложението на наредбата се обособява се 486 паркоместа в 13 зони за платено паркиране. Отпадат 57-те паркоместа по ул. „Александър Стамболийски” към Стамболовия мост. В делничните дни те ще работят през зимния период от 9,00 до 17,00 ч., а през летния от 8,00 до 18,30 ч. Местата за престой и паркиране ще бъдат безплатни през почивните дни, на официални празници и на 22 март – празника на Велико Търново.

Текстът предвижда още всички такси и глоби от зоните за платено паркиране да постъпват в общинския бюджет. По предложение на представители на "Новото време" всички средства от печалбата ще отиват целево само за поддържане на пътната инфраструктура и маркировката. Служителите, които поставят скобите и управляват специализираните автомобили за репатрирани ще станат общински служители

Забранява се спирането на превозни средства пред спортни съоръжения, исторически и туристически места, както и на поне 1,5 метра разстояние от кофите и контейнерите за смет. За спиране, престой, паркиране и/или преминаване на МПС през паркове, градини и зелени площи ще се налагат глоби в размер на 150 лв. При по-маловажни случаи нарушителите ще се глобяват на място с фиш до 50 лв.

Вариантът на новата наредба бе изработен на пет поредни заседания на ПК по устройство на територията, транспорт и паркиране. Не са редактирани само 13 члена от предходната наредба, отчете председателят на комисията Николай Георгиев.

"Бих приел наредба за реда, но няма да подкрепя наредба с дискриминационни текстове и репресивни мерки спрямо гражданите с постоянен адрес в зоните за паркиране", заяви Николай Илчев от БСП. Социалистите внесоха предложение собствениците на МПС, живеещи в районите на сините зони, да заплащат годишна такса в размер на 60 лв. за един автомобил, но текстът бе отхвърлен.

"По време на кампанията обещахме, че ще работим за ограничаване на сините зони. Затова не подкрепям наредбата", мотивира отрицателния си вот Камен Алексиев от Синята коалиция.

Според Милен Михов от ВМРО наредбата е незаконосъобразна. С нея на практика се въвежда данък паркиране и спиране за всички граждани.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.