28.06.2017 09:00

Велико Търново домакинства националната дискусия „Магистрала „Хемус” – възраждането на българския Север”

Велико Търново ще домакинства националната дискусия „Магистрала „Хемус” – възраждането на българския Север. Форумът за доизграждането на големия инфраструктурен обект в България ще събере на 29 юни /четвъртък/ в Старата столица представители на изпълнителната, законодателната, местната власт, бизнеса, медиите. Организатор на дискусията е вестник „24 часа”, в партньорство с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и Община Велико Търново. Събитието ще се състои в Голяма зала на Общината, а началото му е в 14,00 ч.
Форумът ще бъде открит от министъра на регионалното развитие Николай Нанков, кмета на старопрестолния град и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов и Цветан Цветанов – председател на най-голяма парламентарна група и народен представител от Великотърновски регион. Поканени за участие са народни представители от всички парламентарни групи, кметове и представители на общините и общинските съвети, през чиито територии ще премине аутобана, предприемачи, представители на строителни фирми, журналисти.
В началото на мандата на настоящето правителство съединяването на магистрала „Хемус”, заедно със строителството на високоскоростния път Русе – Велико Търново, част от Девети паневропейски коридор „Хелзинки – Истанбул”, бяха потвърдени като инфраструктурни приоритети с национално значение. За аутобана между настоящата, старата и морската столици на България вече са обявени процедури за строителство на два лота. Магистрала „Хемус” ще преминава на 15 километра, а не на 40 км., както предвиждаше предишният вариант. Приближаването на трасето бе инициирано от Даниел Панов и стана факт през 2015 г.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.