28.06.2017 12:00

Освобождението на Търново оживява навръх 140-годишнината

Старата столица отбелязва голямото историческо събитие с атрактивна програма

Във Велико Търново ще отбележат тържествено и подобаващо 140-годишнината от Освобождението на Старата българска столица. Голямото историческо събитие ще оживее пред жителите и гостите на града благодарение на атрактивна възстановка. Пресъздадено ще бъде превземането на Конака, заедно с последната престрелка пред някогашния турски затвор, случила се на 7 юли 1877 г. Българските опълченци отново ще изнесат автентично бойно знаме от времето на Априлското въстание. Турският гарнизон ще признае своята капитулация пред генерал Йосиф Гурко, родните опълченци и руските войски, а около стария Конак ще отекнат възгласите „Свобода”, „Да живей”, „Ура”. Възстановката ще бъде кулминация на честванията на 140-годишнината от Освобождението на Търново.
Навръх 7 юли, в 18,30 ч. в парк „Марно поле” стартират изпълненията на Общинския Биг Бенд. В 19,00 ч. официалните лица, жителите и гостите на Велико Търново ще поднесат цветя пред монумента на генерал Гурко и пред паметника „Майка България”. В 19,45 ч. на площад „Цар Асен I” концерт ще изнесат талантите от Професионален фолклорен ансамбъл „Искра”. В 21,00 ч. пред крепостта Царевец празнично слово ще произнесе кметът Даниел Панов, а вечерта ще завърши с военен ритуал и празнична заря.
Кулминацията на празнична програма е в съботния 8 юли. В 10,30 ч. започва голямото шествие по улица „Гурко”, което ще премине по цялата калдъръмена алея. Начело ще бъдат генерал Гурко, казашки офицери на коне, български опълченци и хайдути, руски войници, медицински сестри. Община Велико Търново кани всички жители и гости на града да се включат в шествието, облечени в народни носии или ризи с шевици.
Веднага след дефилето ще оживее и битката за Конака. Сражението ще бъде разиграно пред музей „Възраждане и Учредително събрание”. Участват 70 реанактори, облечени в автентични униформи и въоръжени с пушки, пищови, саби и ками от края на XIX век. Участниците са от структурите на клуб „Традиция” в градовете Велико Търново, Панагюрище, Плевен, Стара Загора и Шумен. След края й стартира първият от поредица специализирани екскурзоводски турове из музеите, свързани с историческите събития и епохата на Освобождението.
В съботния ден музей „Възраждане и Учредително събрание”, Сарафкината къща и Музеят – затвор ще са със свободен вход за посетителите. Всеки може да разгледа уникалната изложба „Сабите на войводите”. В нея са изложени 44 хладни оръжия, притежавани от 38 войводи и хайдути. Сред тях са сабя, кама и щик на Апостола на свободата Васил Левски, оръжия на революционерите Христо Ботев, Георги Раковски, Филип Тотю, Панайот Хитов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, ятагана на отец Матей Преображенски. Експозицията е подредена в музей „Възраждане и Учредително събрание”.
Организатори на честванията на 140-годишнината от Освобождението на Търново са Община Велико Търново, Регионалният исторически музей в старопрестолния град, Националният военен университет и клуб „Традиция”.
Програма
за честване 140-та годишнина от освобождението на Търново
07 юли  2017 г. /петък/
18,30 ч. паметник на ген. Гурко
Изпълнения на Духовия оркестър при Община Велико Търново.
19,00 ч. паметник на ген. Гурко
Приветствия.
Празничен благослов, отслужен от Негово Високопреосвещенство
Великотърновски митрополит Григорий.
Полагане на цветя на признателност.
19,20 ч. Паметник „Майка България”
Военен ритуал по полагане на венци и цветя на признателност.
19,45 ч. площад „Цар Асен І”
Фолклорен концерт на ПФА „Искра”.
21,00 ч. площад „Цар Асен І”
Тържествена заря-проверка. Официални слова.
Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина”. Празнични илюминации.
08 юли  2017 г. /събота/
10,30 ч. улица „Гурко”
Празнично шествие- историческа възстановка на посрещането на войските на ген. Гурко в Търново на 7 юли 1877 год.
11,00 ч. пред музей „Възраждане и Учредително събрание”
Историческа възстановка на превземането на турския конак и обявяването на Освобождението на Търново.
Екскурзоводски тур по исторически места и музеи, свързани с Освобождението на Търново.
Организатори:
Община Велико Търново
Регионален исторически музей – Велико Търново
Национален военен университет „Васил Левски”
Клуб „Традиция”

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.