27.06.2017 16:00

Велико Търново става център на най-големите инфраструктурни проекти в Северна България

Велико Търново става център на най-големите инфраструктурни проекти в Северна България – съединяването на магистрала „Хемус” и строителството на високоскоростния път от Русе до Старата столица. Това обяви председателят на най-голямата парламентарна група и народен представител от Великотърновския регион Цветан Цветанов по време на съвместен брифинг с кмета на старопрестолния град Даниел Панов.
Магистрала „Хемус” ще преминава само на 15 километра от Велико Търново, а не на 40 км., както предвиждаше предишният вариант. Приближаването на трасето бе инициирано от Даниел Панов и получавайки подкрепата на Цветан Цветанов и тогавашния регионален министър Лиляна Павлова, то стана факт през 2015 г. Доизграждането на аутобана ще бъде тема на национална дискусия, която ще се проведе във Велико Търново на 29 юни /четвъртък/. Форумът ще събере представители на законодателната, изпълнителната и местната власт, на бизнеса и на различни организации. Специален гост ще бъде министърът на регионалното развитие Николай Нанков.
Кметът Даниел Панов и екипът му вече са изготвили проект за строителството на нов мост над р. Янтра - на пътя между Велико Търново и с. Шемшево. Съоръжението ще бъде на мястото на стария мост, чийто свод рухна в края на февруари след обилните снеговалежи. Това наложи затварянето на пряката връзка между Западната индустриална зона в Старата столица и селата Шемшево, Леденик, Буковец и Пушево. По този повод Цветан Цветанов обяви, че вече е сформиран състав на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане и се очаква първото й заседание да се проведе в рамките на десет дни. Проектът за моста ще разгледан още тогава, заедно с планирания ремонт на пътя към Преображенския манастир.
До края на седмицата ще стартират обещаните спешни ремонтни дейности на важното за Великотърновска област трасе между Горна Оряховица, с. Първомайци и с. Поликраище. Обещанието бе дадено от министър Николай Нанков след конферентен разговор с кметовете на Велико Търново и Горна Оряховица Даниел Панов и Добромир Добрев. Изготвен е и проект за цялостна рехабилитация на пътя, който е подаден по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.