24.06.2016 11:00

Стотици великотърновци и гости се промушиха през венеца от билки на Еньовден

В денят, в който Българската православна църква отбелязва Рождение на Св. Йоан Кръстител, а народната традиция чества Еньовден на Самоводската чаршия стотици граждани и гости на Велико Търново се промушиха за здраве през венецът от билки.
Според народната традиция той бе свит от 77 билки и половина. Народът ни вярва, че преминаването през венеца дава защита и носи здравец. За това не е чудно, че през венеца днес преминаха десетки дечица, млади и възрастни хора.
Самоводската чаршия бе озарена от слънцето, изпълнена с радостни хора, опушена от ароматните билки и озвучена от ритмите на българската народна музика.
Множеството имаше възможност да разгледа таблата с информация за множество лечебни растения и начините за тяхното събиране, съхраняване и използване.
Представени бяха лимонада и ракия с Еньовче. Както и множество рецепти за приготвяне на лечебни препарати от билки.
На чаршията освен великотърновци, поздравяващи се с празника, се чуваше реч на английски, испански и гръцки езици от туристите, които с любопитство и радост наблюдаваха ритуала и активно се включиха в преминаването през венеца от билки и опитването на отвари, лимонада и ракия от Еньовче.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.