31.01.2016 23:00

Над 2000 великотърновци отбелязаха посрещането на китайската Нова година

Над 2000 великотърновци отбелязаха посрещането на китайската Нова година в Двореца на културата и спорта „Васил Левски”, където трупа от 40 артисти изнесоха атрактивен шоу-спектакъл. Акробатика на много високо ниво, спорт, танци, музика и песни, игри с публиката, демонстрации на занаяти и изложба включваше новогодишната програма. Една от изненадите бе изпълнението на химна на Република България с традиционни китайски музикални инструменти.
След разговори между кмета Даниел Панов и дипломатически представители от Китай старопрестолният град стана третият в България, който официално отбелязва големия празник. Досега това се бе случвало само в София и Варна. Организатори на галаспектакъла „Весела Китайска Нова година” бяха Община Велико Търново и Посолството на Китай у нас. Заместник-кметът Снежана Данева-Иванова поздрави гостуващите артисти и поднесе пъстър букет от името на Даниел Панов.
Шоуто започна със зрелищната поява на четири дракона, които бяха посрещнати с бурни аплодисменти. Последваха изпълнения по спортна гимнастика, акробатика, жонглиране, певчески и музикални изпълнения. Деца от публиката също станаха част от спектакъла в игра с балони, водена от клоун.   
Пред великотърновци бяха показани също тайните на древни китайски занаяти и изкуства ще бъдат показани час преди началото на галаспектакъла. Представен бе занаятът по създаване на произведения на изкуството с брашно от късозърнест ориз и пшеница, който е на повече от две хилядолетия. Демонстрирани бяха също вековното изкуство по създаване на творби от яйчени черупки и древният занаят за изрязване на силуети от хартия.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.