02.02.2016 09:24

С документален туристически филм и нови културни форуми се представя Велико Търново на Ваканция & СПА Експо 2016

С документален туристически филм, нови културни форуми и международни фестивали ще се представи Велико Търново на Международната туристическа борса ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО 2016. Изложението ще се проведе от 11 до 13 февруари т.г. в Интер Експо център София и за 33-ти път ще събере представители на туристическия бизнес от България и цял свят.     
     Старопрестолният град като дестинация №1 за културен туризъм в България, ще бъдат презентиран на атрактивен щанд от 42 кв.м. от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“. На туроераторите и посетителите на борсата ще бъде представено първото издание на Международния фестивал на историческите възстановки „Ежедневието на средновековния Търновград“, който ще се проведе от 28 до 31 юли т.г. на крепостта Царевец и в средновековните църкви в подножието й. В реконструкциите на живота и бита от времето на Второ българско царство и средновековна Европ ще участват реанактори от България, Молдова, Полша, Сърбия, Украйна и Италия.
     Сред новите събития във Велико Търново за 2016-та  са мултижанровият   фестивал „Transfiguration festival“ от 19 до 21 август,  Летен куклено-театрален фестивал с международно участие, Велико Търново рок фест и Мото рок фест Велико Търново 2016,  Фестивалът за късометражно кино „В дворците“ по проект Европейска столица на културата II и др.
     На борсата ще бъдат промотирани  предстоящите издания на Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“, Летен фестивал на класическата камерна музика „Arbanasi summer fest music” и Международен фестивал на туристическите филми „На Източния бряг на Европа“, отличени с престижния лейбъл „Европейски фестивали“ за 2015/2016 година.
     На ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО 2016 Велико Търново ще представи и други водещи културни събития като  XIII Международно туристическо изложение „Културен туризъм“ през април, юбилейното ХХ –то издание на Старопланински събор „Балканфолк“, в което ще се изявят над 15 000 изпълнители, Лятното училище по занаяти на Самоводската чаршия, Дикси джаз фест „Велико Търново“ и др.
     В програмата на Международната туристическа борса е и софийската премиера на документалния туристически филм „Велико Търново в сърцето на историята“. Туристичеси гид в лентата, разкзваща по интригуващ начин историята на старата столица, нейния съвременен живот и знакови събития. е актьорът Юлиан Вергов.
     „Велико Търново в сърцето на историята” е първият документален туристически филм произведен в най-високиятехнически стандарт за кино - 4К (UHD)резолюция. Продукцията е реализирана от студио „Black Stamp” по поръчка на Общинска агенция по туризъм  „Царевград Търнов”.
     Филмът бе показан във Велико Търново през декември 2015 г. ,а представянето му в рамките на ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО 2016 ще е на 11 февруари в столичното Кино Арена Младост.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.