31.01.2016 14:00

Велико Търново отбеляза 162 години от рождението на Стефан Стамболов

Велико Търново отбеляза 162 години от рождението на министър-председателя на България в периода 1887-1894 г. Стефан Стамболов. Церемонията се проведе на Самоводската чаршия, където се намира паметникът на бележития роден държавник, революционер, политик, поет и журналист. Присъстваха заместник-кметовете на общината Снежана Данева-Иванова и проф. Георги Камарашев, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, десетки жители и общественици от Велико Търново. Сред гостите бяха също ректорите на Великотърновския университет и на Националния военен университет, представители на институции и неправителствени организации, депутати и общински съветници.
Програмата започна с кратък рецитал на тема „Вечната истина за Стамболов пред олтара на Отечеството”, подготвен от ученици от клуба по краеведство „Родолюбие” към читалище „Народна просвета 1874” в с. Ресен. Историкът от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” проф. Пламен Павлов припомни значимата роля на родолюбеца и държавника Стефан Стамболов за Освобождението на България, за прогреса на възстановената през 1878 г. държава и защитата на националните интереси, за развитието на стопанството, икономиката, образованието.
Последваха военен ритуал с участието на почетна рота и оркестъра на НВУ „Васил Левски” и полагане на цветя и венци пред паметника на бележития българин, чийто живот е свързан и с историческата столица Велико Търново. Благослов отслужи свещено-иконом Славчо Иванов. Почитането на годишнината от рождението на Стефан Стамболов завърши с изпълнение на химна на Република България.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.