25.01.2016 15:45

Във Велико Търново показват тайните на древни китайски занаяти

Тайните на древни китайски занаяти и изкуства ще бъдат показани в края на тази седмица във Велико Търново. На 31 януари старопрестолният град официално ще отбележи посрещането на Китайската Нова година с атрактивен галаспектакъл и демонстрации. Домакин на пъстрата културна програма е Дворецът на културата и спорта „Васил Левски”. От 18:00ч. ще бъдат представените традиционни китайски занаяти, а в 19:00ч. е началото на новогодишната програма „Весела Китайска Нова година”. Над 40 артисти, акробати, музиканти, певци и танцьори ще се изявят на сцената. Входът е свободен.
Великотърновци и гостите на града ще узнаят как произведения на изкуството могат да бъдат създавани с брашно от късозърнест ориз и пшеница. Занаятът е на повече от две хилядолетия. Ще бъдат демонстрирани също вековното изкуство по създаване на творби от яйчени черупки и древният занаят за изрязване на силуети от хартия. Представянията ще бъдат направени от творци, които са всепризнати с уменията си в целия свят.
Велико Търново е третият град в България след София и Варна, в който Китайската Нова година ще бъде посрещната официално. Организатори са Общината и Посолството на Китай. Създаването и провеждането на галаспектакъла бяха договорени още през март 2015 г. след разговори между кмета на Велико Търново Даниел Панов и дипломатически представители на азиатската държава.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.