26.01.2016 10:21

Общинската организация на запасните военни предлага за свой патрон ген. майор Владимир Даскалов

Общинският съвет на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса /СОСРЗ/ във Велико Търново взе решение местната структура да има свой патрон – генерал-майор Владимир Даскалов /1869-1941/. Предложението бе на заместник-председателя о.р. майор Веселин Нинчев и бе разгледано по време на годишното събрание. Приет бе и отчет за дейността на местната структура, дело на председателя о.р. полк. инж. Иван Петров. Разгледан бе също планът на организацията за настоящата година. Гост бе общинският съветник проф. Михаил Харалампиев, който оглавява областната структура на СОСРЗ.
Историята помни Владимир Даскалов като един от строителите на Търново през 20-те и 30-те на миналия век. През 1925 г. е член на Общинската тричленна комисия, от 1925 г. до 1928 г. е общински съветник, а от 1928 г. до 1932 г. е кмет на старата българска столица.
Владимир Даскалов е роден през 1869 г. във Варна, но дълги години от живота му минават в Търново, откъдето е неговата майка. Образован и ерудиран, носител на редица военни и национални отличия, Даскалов полага огромни усилия за превръщането на старопрестолнината в модерен и благоустроен европейски град, с развити туризъм и промишленост.
С името на Владимир Даскалов се свързва строителството на редица значими обекти, които и днес заемат важно място в живота на Велико Търново. Сред тях са Централната поща, каменният мост в Асенова махала, махленското маринополско читалище-паметник „Искра”. Разширяването на жп гарата, възстановяването на съборените от земетресението през 1913 г. катедрална църква „Рождество Богородично” и мъжката гимназия „Св. Кирил” също са дело на бележития българин.
Като управник на Търново Владимир Даскалов работи и за разкриването и реставрирането на градските исторически старини. Активна дейност кипи на хълма Царевец, а родната къща на П. Р. Славейков е ремонтирана и получава статут на паметник на културата.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.