28.09.2015 14:00

Учени от цял свят обсъждат дигитализацията на културното наследство във Велико Търново

Учени от десет държави обсъждат във Велико Търново дигитализацията на наследството от вековете. Старата столица е домакин на престижната международна конференция “Цифрово представяне и опазване на културното и историческо наследство”, която се провежда за пети път. Форумът е под патронажа на ЮНЕСКО и е подкрепен от Министерството на образованието и науката и Община Велико Търново. Домакини на реномираната дискусия са Регионалният исторически музей и Народната библиотека “П. Р. Славейков”, а организатор е Институтът по математика и информатика към Българската академия на науките.
Участниците в международната конференция бяха поздравени от заместник-кмета на старата столица по културата, образованието и социалните дейности Ганчо Карабаджаков. Той отличи доброто партньорство между Общината, Регионалния исторически музей, Регионалната библиотека, Българската академия на науките и Великотърновския университет. Ганчо Карабаджаков подчерта, че съвременните технологии имат все по-голямо значение за опазването на наследството от историята и изрази надежда, че взаимните отношения ще продължат да бъдат дългосрочни и успешни.
За участие във форума са поканени водещи културни институции, IT-специалисти, представители от бизнеса. Доклади ще изнесат водещи експерти от Италия, Испания, Израел, Китай, Унгария, Чехия, Литва, Русия и Украйна. От българска страна ще бъдат изслушани учени от Института по математика и информатика при БАН, ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, СУ “Климент Охридски”, Техническия университет в Габрово, Бургаския свободен университет и др.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.