27.07.2012 15:59

Чехия ще помага на старата столица с инфраструктурни проекти и екологичен градски транспорт

Среща на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов с Негово Превъзходителство посланика на Чехия Павел Вацек се проведе днес в старата столица.

Негово Превъзходителство заяви интерес към развитието на инфраструктурата и работата с европейските фондове в България, като обясни, че съществуват сериозни инвеститорски намерения от страна на чешки инвеститори към Велико Търново.

По време на срещата Даниел Панов запозна г-н Вацек със значимото в исторически аспект приятелство и партньорство между Велико Търново и Чехия. Той припомни, че паметникът на Васил Левски в старата столица е подарен от почетния ни гражданин Карл Папоушек. Създателят на първия български военен оркестър в Търново също е чех. В по- ново време приятелството с Чехия датира от 70-те години на 20-ти век, когато е изграден Аудио визуалният спектакъл „Царевград Търнов - Звук и светлина”.

Бъдещо сътрудничество с пражката клиника за протонно лечение на онкологични заболявания, както и предстоящото изграждане на скоростният път до Истанбул, преминаващ през Велико Търново, също бяха теми на провелата се днес среща. Беше коментирана и възможността да се реализира съвместен проект за възстановяване и реставриране на стенописи в посочен от община Велико Търново исторически паметник. Съпругата на посланик Вацек е специалист в тази област и проявява интерес към реализирането на такъв проект.

От своя страна Негово Превъзходителство заяви съществуващия интерес за участие на чешки специалисти и доставчици в реализиране на проекти в сферата на организация на движението.

В момента Велико Търново работи по проекти за преструктуриране на трафика и оптимизиране на организацията на движението и експертна помощ би била полезна, подчерта Даниел Панов. Кметът на общината акцентира върху факта, че в началото на 2013 г. ще бъдат отворени програмите за електро и екологичен транспорт.

Негово Превъзходителство декларира, че Чехия има утвърдени и дългогодишни традиции и работи с водещи технологии и експерти в тази област. „Шкода – електрик” е сред водещите европейски компании в тази област. От 10 до 14 септември посолството на Чехия ще организира Международна конференция по теми свързани именно с електро и екологичният градски обществен транспорт. Експерти от Община Велико Търново ще бъдат поканени за участие в това събитие.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.