27.07.2012 15:08

Колоритна експозиция в новия етнографски музей „Сокай”

Дрехи и накити от Великотърновски регион представя първата експозиция, поместена в първия частен етнографски музей, който преди по-малко от месец отвори врати в старата столица. Това се случи на 5 юли, точно в 5 часа и 5 минути. В избраната дата няма определена символика, сподели в интервю за Общинската информационна агенция местният предприемач Деян Маринов, създател и собственик на музея.

Новият музей се казва „Сокай”. В него работят шестима души. „Работим в тясно партньорство с Регионалния исторически музей, като ползваме техните куратори. „Сокай” е типично местно забраждане, наследник на болярската корона. Затова го избрахме като фирмен знак и име”, поясни Маринов.

Бизнесменът с трайни интереси в областта на етнографията е наел сградата, която е притежание на Съюза на архитектите в България, за срок от десет години. Маринов е ремонтирал изцяло покрива, подменена е дограмата на музея, направени са нови инсталации. По думите му сградата в близост до крепостта „Царевец” е създадена и проектирана за музей.

„Работим по проект за уъркшоп-работилница в тясно сътрудничество със сдружение „Седянка”. Целта ни е да каним демонстратори на различни занаяти и за децата да бъдат показвани и пресъздавани обичаите, за да добият те представа за своите собствени корени”, сподели още Деян Маринов.

Първият частен етнографски музей е разположен върху 600 кв. м., а в седемте му тематични зали в момента може да бъде наблюдавана експозицията „Нишката”. В нея са включени гостуващи изложби от Враца, Хасково, Етъра и търновския регион. Посетителите ще могат да проследят целия път на нишката – от бубарството, през тъкачеството, до готовата дреха и прилежащите й аксесоари.

„Сокай” се намира на улица „Иван Вазов” 35 и работи всеки ден, без понеделник.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.