27.07.2012 12:59

Двегодишно момче влезе „Зад кулисите на „Сцена на вековете”

Двегодишният Мартин Каменов бе най-малкият посетител на организирания тур „Зад кулисите на „Сцена на вековете”. Зрителите останаха впечатлени от 30-метровия дракон и Великата Китайска стена, изградени на сцената за първия спектакъл, който още днес великотърновци ще гледат при откриването на фестивала – „Турандот”.

Обиколката зад кулисите на тазгодишното издание на феста бе водена от Вера Белева и Росица Костова, които разходиха журналисти и туристи зад сцената, показаха гримьорните и костюмите на артистите.

Декорът за „Турандот” е правен специално за турнето на Софийската опера и балет в Япония. В него са вплетени близо шест тона желязо. На най-високото място, повече от десет метра, ще се изкачат солистите тази вечер.  Перуките и короните на артистите, костюмът на студената принцеса Турандот, на робинята Лиу, на част от артистите от  балета и хора успяха да видят посетителите още днес.

„Майсторство е да превърнеш един европеец в китаец, затова и гримьорите ни са изправени пред истинско предизвикателство. В ателиетата разполагаме с четирима гримьори и перукери, като има специалисти, които се занимават с дамския и такива, които се грижат за мъжкия грим. Този декор ние успяхме да реализираме с петдневна борба. Справихме се със задачата да изкачим всички декори на сцената. Успяхме с много труд и желание да адаптираме цялата сценография. Проф. Пламен Карталов помогна с идеите си, тъй като продукцията е направена за затворена сцена”, сподели Вера Белева.

Част от декора на операта „Турандот” е огромната червена маска, поставена върху специално изработена платформа. Интерес предизвиква и характерния символ „Ин” и „Ян” който се върти спрямо посоките на живота и часовника. Зрителите днес успяха да се качат и на кулата, откъдето да погледнат през очите на изпълнителите, които ще впечатлят довечера публиката.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.