27.07.2012 11:41

Все още няма подадени молби за енергийно обновяване на домовете в Община Велико Търново

Във Велико Търново още няма нито една подадена молба по проекта  „Подкрепа на енергийната ефективност в многофамилните жилищни сгради” каза за Общинската информационна агенция инж. Ани Янкова, главен специалист в дирекция „Строителство и устройство на територията”.

Проектът е на стойност 80 милиона лева  и стартира на 2 юли 2012 година.  Старата столица бе включена с още 36 български града. По него се предвижда обновяване на общите части, смяна на дограмата, изолация и оформяне на фасадата. Могат да се включат собствениците  не само на панелни, но и на монолитни жилищни кооперации, които са проектирани преди 26 април 1999 година.

„Досега  при нас за информация са идвали ограничен брой граждани, а трима управители на етажна собственост получиха  комплект с документи и предстои да организират  общи събрания за вземане на решение”, информира инж. Янкова. Според нея най-голямата пречка е, че много от собствениците нямат финансова възможност. Въпреки че държавата поема 50% от разходите, собствените средства за  ремонт и саниране ще са към 2000 лева на жилище. Тази сума е непосилна  за много семейства, особено  пенсионери и самотно живеещи.

Предвижда се възможност и за ползване на кредит. Ако 67% от собствениците  в една жилищна кооперация вземат решение и отговарят на всички изисквания,  ще може да се включат. Срокът е 36 месеца, разделени на два етапа – организиране и проектиране, и изпълнение на ремонтните дейности.

Община Велико Търново започва информационна кампания за  активизиране на  желаещите да се включат. В стаи № 513 и № 519 на общината предоставят информация  и  необходимия пакет с документи. Инструкции за процедурата се дават и в Областния информационен център на бул. „България” № 24.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.