20.04.2015 15:00

Дарение от болнично и офис оборудване получи Комплексният онкологичен център във Велико Търново

Комплексният онкологичен център във Велико Търново получи дарение от сдружение „Солидарност Швейцария - Източна Европа“. То пристигна със специално организиран транспорт и съдържа 35 легла с чупещи рамена, 35 шкафчета, 45 матрака и офис оборудване. Преди десетина дни оборудване от същото сдружение получи и областната болница „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново, припомни кметът на общината Даниел Панов. Той благодари лично на координатора на сдружението за България – Боряна Налетова и задочно на посланика ни в Швейцария Меглена Плугчшиева, с чието съдействие в общината пристига второ голямо дарение за болнично заведение. Кметът Панов увери, че взаимодействието с нея продължава и може да се очаква още апаратура и обзавеждане за местни здравни заведения.
„Сдружението е основано през 2005 година по идея на няколко души. Неговите членове са вече 40, а съмишлениците му много повече. То се финансира от членски внос и частни спонсори”, разказа Боряна Налетова. Тя обясни, че оборудването се получава безвъзмездно от швейцарски болници. Преди това се водят разговори с общини от България, заявките се координират чрез посланик Плугчиева. „За жеста към Велико Търново безспорна заслуга има и кметът Даниел Панов”, подчерта Налетова и допълни, че това е шестото дарение за страната ни за по-малко от два месеца. Оборудването е от болницата в Олтен, където са се освободили около 220 легла.
„С полученото дарение ще предоставим много добра грижа на болните в новото отделение за лъчелечение. Леглата са двойно и тройно чупещи се с възможност за регулиране, според нуждите на пациентите, някои от които са в напреднал стадий на онкологичното си заболяване”, коментира д-р Мария Рачева – директор на Комплексния онкологичен център във Велико Търново. Тя уточни, че най-късно в средата на юни лъчетерапевтичният център вече ще приема пациенти. Предстои завършването му до края на април. В него ще има линеен ускорител, апаратура за брахитерапия, скенер със симулатор, нова рентгенова апаратура. Следва обучение на екипа и получаване на лиценз от Агенцията за ядрено регулиране.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.