06.02.2015 15:00

Две прожекции на филма „Дяконь Львский“ във Велико Търново

Община Велко Търново кани всички граждани, ученици и студенти да видят новия филм за Апостола на свободата „Дяконь Львский“. Филмът ще бъде показан в  Двореца на културата спорта „Васил Левски“ - в деня на гибелта на Апостола, 18 февруари от 18:00ч. и на следващия ден - 19 февруари от 11:00ч. Всяка прожекция включва двете части на филма, с антракт от 20 минути между тях. Прожекциите ще са безплатни, а местата са с талони, които трябва предварително да се вземат от касата в ДКС „Васил Левски“ или от Туристически информационен център на улица "Христо Ботев“. Талоните, осигуряващи свободен достъп, ще са в разпространение от 9 февруари (понеделник).   
Филмът на режисьора Максим Генчев е в две части, всяка по 105 минути.
В ролята на Левски са Веселин Плачков и Симеон Филипов, които представят Апостола в различни възрасти. Горан Гънчев е Димитър Общи, а Николай Сотиров е баронът-масон Бонър. Участват актьорите Ивайло Аспарухов, Стоян Цветков, Петьо Цеков, Якуб Бахар, Тезджан Ферад, Деляна Добрева, Мехмед Билял, Николай Янев, Николай Тодоров, Цветомир Ангелов – Цуки, Цветомир Нечев. Продуцент е д-р Златина Филипова, оператор – Христо Генков, художник – Николай Нинов, а музиката е на „Исихия“.
Лентата повежда през живота на Апостола на българската свобода – от детските му години, до извисяването му на бесилото – българската Голгота. Погледът на режисьора е на съвременник, но изразните му средства редуват магически историцизъм с почти документална стилистика.
Основните сюжетни линии в „Дякон Левски“ са пет. Акцентите са отношението на Апостола към религията, към борбата за свобода, към майката, към любимата и към самия себе си.
Продукцията е заснета на 40 локации в страната – Видин и Бабини Видини кули, Велико Търново, Копривщица, село Мокреш и в много манастири, в това число Плаковския, Килифаревския и Преображенския. Художественият екип е от 250 човека, в най-мащабната сцена във филма участват 500 статисти.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.