20.02.2014 12:00

Даниел Панов откри дискусия за ролята на електроснабдяването за индустриализацията

Велико Търново бе домакин на конференция, организирана от Североизточно Търговско-промишлена палата и Асоциация активни потребители под патронажа на проф. Кръстьо Петков по проблемите на електропреносните мрежи и съоръжения за развитието на индустриите в Северна България. Конференцията за Северна България бе под мотото “Електроснабдяване и рискове пред индустриализацията в регионите“.
Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов подчерта, че нфраструктурата е основен елемент от общите ни усилия за развитие на Северна България. Четирилентовият скоростен път Русе – Свиленград, магистрала „Хемус“ са важни елементи за развитието на целият регион.
Инвестициите в електропреносната мрежа през последните 25 години са минимални и това влошава състоянието на мрежата и съоръженията. Интегрираните планове за развитие предлагат ограничени възможности за развитие на инфраструктурата.
Даниел Панов заяви, че от октомври 2013 година се наблюдава устойчив процес на увеличаване интереса към реализация на инвестиционни проекти. Част от тях са затруднени от проблемите на електропреносната мрежа и състоянието на инфраструктурата. За една година над 6 големи фирми са започнали работа в града, открити са много нови работни места. В същото време съществуват сериозни проблеми с електропреносните мрежи и в малките населени места, както пред реализиране на малки бизнес проекти, така и пред жителите на тези населени места.
Професор Кръстьо Петков заяви, че демографската криза, електроснабдяването и деиндустриализацията са процеси, които са взаимно свързани. Ако демографската криза беше единственият проблем неговото решение щеше да бъде намерено много по-лесно. За съжаление този процес е съпроводен с деиндустриализация. Тези два негативни процеса се подхранват взаимно.
Според Професор Петков започва процеса на дискутиране необходимостта от реиндустриализация на България. От 2012 година в доклад на Европейската комисия се говори за необходимостта от планиране реиндустриализацията на Европа.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.