22.01.2013 12:00

Община Велико Търново подготвя документи, с които иска за стопанисване и управление Трапезица, Никополис ад Иструм и църквата „Свети Георги”

  Община Велико Търново подготвя и комплектова необходимите документи до Министерство на културата, с които заявява искането и готовността си да получи за стопанисване и ползване за срок от 10 години хълма "Трапезица", църквата „Свети Георги” в село Арбанаси и археологическият резерват Никополис ад Иструм.

След приключване на проектите, които в момента се рализират в „Св.Георги” и Никополис ад Иструм, ще бъде внесено предложение във Великотърновски общински съвет за решение, което ще бъде изпратено до Министерство на културата. С това решение обектите ще бъдат поискани за стопанисване и управление от общината.

След като през 2012 година Община Велико Търново получи с решение на Министерски съвет правото за стопанисване и управление за 10 години на църквата „Свети 40 мъченици”, процесът по изготвяне на документи и заявяване на желанието да бъдат предоставени и други обекти от културно - историческото наследство от национално значение продължава.

Този процес е важна част от управленската програма на кмета на Община Велико Търново г-н Даниел Панов за опазване на културно - историческото наследство и превръщането му в част от туристическата индустрия.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.