14.09.2017 16:00

Осигурени са 8,7 милиона лева за модернизация на три училища и три детски градини във Велико Търново

Новината съобщиха кметът Даниел Панов и заместник-министър Деница Николова

Осигурени са близо 8,7 милиона лева за модернизация на три училища и три детски градини във Велико Търново. Новината съобщиха кметът на старопрестолния град Даниел Панов и заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова. Одобреният проект ще бъде финансиран по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.
Инвестиционното намерение на Община Велико Търново предвижда прилагане на пълен пакет от мерки за енергийна ефективност в детските градини „Ален Мак”, „Рада Войвода” и „Пролет”, както и в СУ „Владимир Комаров”, СУ „Георги С. Раковски”, „Спортно училище Велико Търново”. Подобренията в материалната база ще обхванат както сградите, така също дворовете и съоръженията в тях, възможно е и оборудване на кабинети и класни стаи чрез прилагане на т.нар. „меки“ мерки.
Заместник-министър Деница Николова обяви, че допълнително осигурените по програма „Региони в растеж“ средства за модернизация на образователната инфраструктура са общо 213 милиона лева. С тях ще бъдат финансирани проекти на 22 български общини, сред които е и този за трите училища и трите детски градини в старопрестолния град. Срокът за обявяване на процедурите и за последващата реализация на строителните работи е тригодишен и започва да тече от подписването на договорите с Управляващия орган на европейската програма.
„Удовлетворен съм, че въпросът за допълнителните средства, необходими за модернизация на образователната инфраструктура в 22 общини, намери решение. Общите усилия на НСОРБ, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Комитета за наблюдение на ОП „Региони в растеж“ и представителите на Европейската комисия доведоха до добър резултат“, коментира Даниел Панов, който е и председател на сдружението на общините. По думите му, след реализацията на проектите 70% от общинските училища, детски градини и ясли ще са модернизирани.
Даниел Панов посочи и други финансови механизми, по които общината привлича финансиране за подобряване на образователната инфраструктура. Пример за това са предстоящите ремонти в ПМГ „Васил Друмев“, ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, СУ „Емилиян Станев“, ОУ „Петко Р. Славейков“ и ОУ „Неофит Рилски“ /Килифарево/. Финансирането е осигурено чрез Националния доверителен екофонд.
Добрите новини зарадваха директорите на всички училища във Велико Търново и на територията на общината, които уважиха традиционната среща с кмета Даниел Панов преди началото на учебната година. Ръководителите на учебните заведения бяха единодушни, че с образователната политика великотърновската община дава пример за успешни модели на сътрудничество между местната власт и училищата. Даниел Панов пожела на всички успешна учебна година и много поводи за гордост.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.