12.09.2017 16:00

Над 14 000 зрители аплодираха спектаклите от „Сцена на вековете“ 2017

Повече от 14 000 зрители аплодираха спектаклите от ІІ Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“. Емблематичното музикално събитие се проведе в историческата крепост Царевец във Велико Търново в продължение на два месеца. Фестивалът привлече многохилядна публика от цялата страна и чуждестранни гости от Великобритания, Русия, Германия, Румъния, Франция, Испания, Япония, САЩ, Китай, Италия, Гърция и др.
Фестивалът се проведе от 8 юли до 8 септември и в афиша му бяха включени 12 заглавия – класическа опера, балет, оперета и мюзикъл. На откритата сцена в Двореца на царете на Второто българско царство най-добрите си спектакли за сезона представиха оперните театри от Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора.
За първи път на фестивала дебютира единственият в страната професионален оперетен театър - МДТ „Константин Кисимов“ - Велико Търново. Трупата зарадва публиката с едно от най-популярните си заглавия – оперетата „Цигански барон“ от Йохан Щраус. Специално подготвеният за фестивала спектакъл впечатли зрителите с мащабността си, пищните декори и отличното музикално изпълнение.
Публиката бе покорена от блестящи български и чуждестранни солисти, сред които примата на Софийската опера и балет сопраното Радостина Николаева в „Манон Леско“, Ирина Жекова, Назар Тацишин  и Иван Кабамитов в операта „Лучия ди Ламермур“, Мария Цветкова, Георги Султанов и Александър Крунев в „Мария Десислава“, световно известният италиански тенор Зоран Тодорович, Елена Баръмова и Ивайло Джуров в операта „Селска чест“, сопраното Йоана Железчева, която дебютира в „Норма“ от Белини и др.
Почитателите на балета видяха артистите на оперите от Бургас и Стара Загора в две зрелищни заглавия - „Болеро“ от Равел и „Делвата“ от Алфредо Казела.
В изключително забавния и красив мюзикъл „Котки“ участваха Людмил Петров, Нейчо Петров – Реджи, Сребрина Соколова, Вяра Железова, Пламен Долапчиев, Мария Павлова и др. Хитовата „Коса“ взриви публиката с изпълненията на Маги Джанаварова, Радослав Владимиров, Стелиан Радев, Радостин Василев, Едит Унджиян. Стотици пяха своите любими български хитове заедно с Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански на финалния концерт „ФОНДАЦИЯТА в операта“.
Зрителите запазиха неповторим спомен от фестивала и с излъчването след всеки спектакъл на аудио-визуалното шоу „Звук и светлина“ – комплимент към тях от кмета на Община Велико Търново Даниел Панов.
За събитието, с помощта на великотърновски фирми бяха реновирани зрителните площадки и специалната сцена в Двореца, под която бяха изградени и оборудвани гримьорни за изпълнителите. Качествено базово осветление и озвучаване, както и художествено осветление и пълно аудио-осигуряване на повечето спектакли бе осигурено също от великотърновска фирма. За комфорта на зрителите се предлагаше шампанско в чаши, брандирани с логото на „Сцена на вековете“. В дните на спектаклите във Велико Търново и района бе отчетен ръст на туристите, а много хотели и места за настаняване оферираха на пазара промоционални пакети.
„Сцена на вековете“ е първият в България оперен фестивал на открито, който се провежда на крепостта Царевец във Велко Търново от 1985 г. За изминалите години на сцената в Двореца са представени над 40 от най-добрите световни и български оперни и балетни заглавия. Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново, която от 2016 г. го разви в Летен сезон на българските оперни театри. Музикалният форум е част от европейската културна листа и е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2017-2018.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.