15.09.2017 15:00

8325 ученици посрещнаха новата учебна година във Велико Търново

Първокласниците и третокласниците получават подаръци

8325 посрещнаха новата учебна година във великотърновските училища. 6696 от тях са възпитаници на учебните заведения на общинско финансиране, а паралелките, в които се обучават, са общо 317. 1629 са учениците в петте професионални гимназии във Велико Търново.
Кметът на старопрестолния град Даниел Панов уважи тържествата в основните училища „Св. Патриарх Евтимий“ и „Димитър Благоев“, в Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“, в Средно училище „Емилиян Станев“ и в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“.
„15 септември е един от дните, носещи особен заряд и празнично настроение. Пълните с деца и млади хора училищни дворове са гледка, вдъхваща оптимизъм и надежда за бъдещето на Велико Търново и България. Дълбок поклон пред всички учители, които достойно изпълняват мисията да образоват бъдещите поколения. На вас, драги родители, пожелавам да се грижите мъдро за вашите деца. Помагайте им с домашните, но и ги насърчавайте да спортуват и да прекарват по-малко време пред компютрите. Възпитавайте децата в дух на родолюбие, учете ги да помнят историята, да пазят българските традиции и обичаи“, обърна се Даниел Панов към учителските колективи и родителите.
На първокласниците и малките ученици кметът на Велико Търново пожела да изживеят незабравими мигове в училище, да внимават в часовете, да слушат учителите и да създадат много нови приятелства. На по-големите ученици и на бъдещите абитуриенти Даниел Панов пожела да продължават да прославят Старата столица с успехите и високите си постижения от национални и международни състезания и олимпиади. „Останете и учете в България и винаги носете в себе си частица от Велико Търново“, обърна се Панов към дванадесетокласниците.
Близо 700 са първолаците, които за първи път чуха училищния звънец. Те са разпределени в 33 паралелки. Най-много са първите класове с СУ „Емилиян Станев“, следвани от ОУ „Бачо Киро“ и ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, СУ „Вела Благоева“, ОУ „Димитър Благоев“ и ОУ „Петко Р. Славейков“. Първолаци ще се обучават и в селата Леденик, Самоводене, Водолей и Балван. За всяко дете бе осигурен подарък – образователната книжка „Пътешествията на първокласника“. Приятната изненада бе по инициатива на кмета Даниел Панов. Зарадвани ще бъдат и всички третокласници – всеки от тях ще получи изданието „Заветът на кан Кубрат“, отпечатано със съдействието на просветния министър Красимир Вълчев.
Заместник-кметът на Велико Търново Снежана Данева-Иванова гостува в основните училища „Петко Рачов Славейков“ и „Бачо Киро“ за началото на учебната година. Заместник-кметът проф. Георги Камарашев бе Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ и в Професионалната гимназия по електроника „А. С. Попов“. Председателят на общинския съвет Венцислав Спирдонов уважи тържествата в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ и Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.