13.05.2016 14:00

Обновяват над 40 улици и площадни пространства във Велико Търново с 8 милиона лева от ОП „Региони в растеж” 2014-2020

Над 40 улици и площадни пространства в старата част на Велико Търново ще бъдат напълно обновени със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Това съобщи кметът Даниел Панов пред журналисти, които отразяваха форума „Региони в растеж”, иницииран от в-к „24 часа”. Безвъзмездната финансова помощ по новия проект на Общината е в размер на повече от 8 милиона лева. Чрез реализацията му наземната инфраструктура в историческата част на старата българска столица ще придобие нов вид, като същевременно бъде запазена автентичността й.
В инвестиционното проектиране са включени редица дейности – реконструкция на улиците и тротоарите, подмяна на осветлението и на други елементи от техническата инфраструктура. Ще бъдат създадени и зелени буферни зони. Калдъръмените улици ще запазят автентичния си вид, като настилката по тях ще бъде основно пренаредена. Останалите отсечки ще бъдат изцяло преасфалтирани. Чрез проекта за първи път ще бъдат ремонтирани улици в старинния великотърновски квартал „Варуша”. Концепцията е създадена по начин, позволяващ да бъде реализирана на няколко етапа, в зависимост от наличното финансиране във времето.
Отделни проекти са създадени за реконструкция на панорамните площадки за наблюдение, които са разположени по ул. „Стефан Стамболов”. По нов начин ще изглежда и площад „Съединение” – пространството между сградите на музей „Възраждане и Учредително събрание”, РНБ „П. Р. Славейков“, Археологически музей и катедралния храм „Рождество на Света Богородица”.
За първи път Велико Търново има осигурени 10 милиона лева по новата оперативна програма за терена на Старото военно училище, каза още Даниел Панов. За проектирането ще бъде обявен международен конкурс. Идеята е зоната да се превърне в новото Ларго на града, с административни и бизнес сгради, конгресен център, военен музей и др. Одобрената инвестиционна програма на Велико Търново включва проекти за 44 млн. лв. за подобряване на градската среда, информира кметът на общината.
Приоритет на правителството остават АМ „Хемус“, направленията София-Калотина и Русе-Велико Търново, тунелът под връх Шипка, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова, която също участва в брифинга.

 

 
© 2023 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.