12.05.2016 17:00

Велико Търново е сред деветте града в България, които са генератори на икономическия растеж

Велико Търново е сред деветте града в България, които са генератори на икономическия растеж в страната. Това стана ясно по време на форум за новите възможности, които оперативните програми „Региони в растеж” и „Развитие на селските региони” дават пред общините и бизнеса. Кампанията на националния ежедневник „24 часа” бе открита от Даниел Панов (кмет на Велико Търново), Лиляна Павлова (министър на регионалното развитие и благоустройството) и Десислава Танева (министър на земеделието).
Във встъпителните си думи Даниел Панов заяви, че форумът „Региони в растеж” е възможност местната власт и бизнесът да проучат неизползваните ресурси и възможностите за стимулиране на местните икономики. „В изтеклия програмен период общините доказаха, че имат нужния капацитет за реализацията на многобройни проекти. Редица български градове вече са с нов, по-добър облик. Благодаря на министър Павлова и министър Танева за добрия диалог с местната власт”, каза от трибуната Даниел Панов. Като пример за успешното взаимодействие на общините с изпълнителната власт той посочи удължаването на срока за кандидатстване с проекти за градска среда по ОП „Региони в растеж” с 2 месеца.
214 милиона лева са гарантирани за Северен централен регион по новата оперативна програма, като средствата са само за първата приоритетна ос, която е за подобряване на градската среда. От тях 43 милиона лева е осигуреното финансиране за община Велико Търново. С общо 133 милиона лева ще бъдат подкрепени средните профилирани училища, като за Северен централен регион средствата са 19 милиона лева за 19 учебни заведения. Със средствата ще бъдат подкрепени ремонтите и изграждането на добра база за обучение на кадри за бизнеса.
Всяка банка може да кандидатства за фонд мениджър, а от следващата година вече ще могат да се подават проекти за кредитиране чрез финансовите инструменти, съобщи министър Лиляна Павлова. Тя уточни, че фондът на фондовете към Министерство на финансите ще избира фонд мениджърите, които ще управляват средствата за финансов инженеринг от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Те са в размер на 370 милиона лева и ще се управляват чрез 5 фонда – един за туризъм, три за градско развитие – за София, за Северна и за Южна България, и гаранционен фонд. „Всеки един проект може да бъде свързан с градската среда и да отчита полза за нея, така че е въпрос на инициативност и креативност от страна на бизнеса, за да получи достъп до този ресурс”, заяви министърът на регионалното развитие. Чрез финансов инженеринг ще бъдат подкрепени и туристически проекти. За целта са заделени 100 млн. лв. за нисколихвено кредитиране. Предвидени са и още 100 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за реставрация и консервация на паметници на културата от национално и световно значение. Всеки проект може да получи до 50% БФП за самия културен обект, а останалите 50% под формата на нисколихвен кредит за развитие на съпътстваща инфраструктура.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.