27.05.2015 16:30

Подписан бе договорът, с който Фондация „Гейдар Алиев” дари близо 3 млн. лв. за реставрацията на крепостта „Трапезица"

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера на Азербайджан Елчин Ефендиев беше подписан договор за дарение на средства от страна на Фондацията за историческо и културно наследство „Гайдар Алиев”, с които ще се реализира проект за реставрация, консервация и социализация на крепостта „Трапезица“ във Велико Търново.
Договорът беше подписан от министъра на културата Вежди Рашидов, кмета на Велико Търново Даниел Панов и изпълнителния директор на фондацията Анар Алиперов.
„Инвестицията е в размер на близо 3 млн. лв. Благодарим на фондацията за подадената ръка, надявам се, че и занапред ще продължим културния и исторически обмен“, заяви министър Рашидов.
Премиерът Борисов благодари на президента на Азербайджан Илхам Алиев, че само два месеца след техния разговор България получава тази подкрепа. Министър-председателят изтъкна значението на Велико Търново като културен, духовен и туристически център и посочи, че договорът ще допринесе не само за развитието на туризма, но и на икономиката в региона. „Надявам се това да е началото на нашата нова работа. Благодаря ви, оценяваме жеста да се дадат тези пари за „Трапезица“, каза още Борисов.
До подписване на договора се стигна след впечатляваща презентация на кмета на Община Велико Търново по време на посещението на президента на Азербайджан в България и при официалтната му среща с министър-председателя Бойко Борисов.
Два пъти екипи на фондацията посещаваха Велико Търново за уточняване на конкретните дейности и параметри на договора.
В рамките на проекта ще бъдат реставрирани части от западната крепостна стена, ще бъде изградена алейна туристическа мрежа, ще бъдат реставрирани три църкви с запазен живописен слой, ще бъде изграден изцяло нов подход към фуникуляра и ще бъде оборудван с модерна интерактивна и презентационна техника Експозиционният цетър, в който ще бъдат показани археологическите находки от крепостта.
„Много се радвам, че взимам участие в това събитие и благодаря на г-н Борисов, че реализираме тази идея“, заяви вицепремиерът Елчин Ефендиев. Той подчерта ролята на президента на Фондацията г-жа Мехрибан Алиева за реализацията на проекта и посочи, че дарението е израз на дълбоко уважение към българската култура.
„Проекта за социализация на Трапезица е особено важен и надгражда онова, което вече е направено. Реализацията му ще направи Трапезица един от най-големите музеи на открито в България. За всички нас е особено важно, че проекта се реализира във връзка с националното честване на 830 годишнината от въстанието на Асен и Петър и полагане основите на Втората българска държава“, заяви кметът на Община Велико Търново Даниел Панов.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.