Малки чифлик

 село Малки Чифлик

 
Географско положение
Площа на землището на населеното място в село Малки Чифлик е с обща площ от 7,485,514 дка. Вътрешната улична мрежа н селото е 4,300 км. Население се състои от 333 жители. Част от населението в работна възраст, работи град Горна Оряховица и Лясковец. В селото няма детски ясли, градина и училище. За всички деца, ученици има осигурен общински транспорт. Пощенския код на селото е  5028.
 
Историческа справка
На 4 километра източно от град Велико Търново е разположено малко, китно полубалканско село, наречено Малки Чифлик, основано през 15 век от българи и оцеляло през вековете, благодарение на селското стопанство, овощарство, лозарство и животновъдство. В селото има сграда на кметство, народно читалище „Светлина - 1928”, Клуб на пенсионера и инвалида „Единство”, ограден селски парк с детски съоръжения, макар морално остарели, но в добро състояние. В село Малки Чифлик има смесен магазин всестранна кооперация, магазин за хранителни стоки, кафе - аператив, хотел, магазин и склад на едро за хранителни стоки, две къщи за гости.
ВиК, електрическата мрежа и вътрешната инфраструктура на селото са в сравнително добро състояние, като се има предвид, че 90% от улиците са асфалтирани преди тридесет години. С чистия си въздух, спокойствие и екопътека от село Присово - село Малки Чифлик - село Арбанаси, това дава основание на село Малки чифлик да отделя специално внимание за развитие на еко и селски туризъм.
 
Природни забележителности
На 2 километра източно от село Малки Чифлик, в местността „Под могилата” по стария римски път, свързващ село Церова Кория, село Капиново и село Миндя, съществуват основите на манастир от ХV век. Местността „Куза”  е позната на жителите с  минералната  вода.
 
Култура, бит, обичаи
В село Малки Чифлик има една църква „ Св. Атанасий”, построена през 1913 година. Празникът на селото се чества на „Атанасов ден” - 18 януари. Характерен местен обичай, празнична традиция е „Коледуване”, „Бабин ден” и „Трифон Зарезан”, с местен специалитет „дърпана баница” и „баница с ориз”. Етнографската сбирка е постоянно действаща и експонирана в Клуба на пенсионера и инвалида в селото. Извършва се църковна служба и културна програма от месния фолклорен състав и гост - художествени състави от град Велико Търново, в салона на народно читалище „ Светлина -1928” - село Малки Чифлик, основано през 1881-1890 година, разполагащо с осемдесет седящи места в салона и певческа фолклора група от десет жени. Народното читалище  е средище за събиране и разпространяване на знания за родния край „Разходка във времето” - история, бит, традиционен поминък. Има изградена паметна плоча на загиналите през войните от 1913 – 1918 година в центъра на село Малки Чифлик.

 

Кмет на с. Малки чифлик е г-н Иван Чолаков.

Телефон за връзка: 0888 286 092

Email адрес: ivan.cholakov@veliko-tarnovo.bg

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.