Засаждане на „Гората на децата“ отбеляза 10-годишнината на Общинска програма за асистирана репродукция

„Гората на децата“ ще расте в парк „Колю Фичето“, където бяха засадени 66 дръвчета - символ на раждането на новия живот. Инициативата е по повод десетата годишнина от създаването на Общинската програма за асистирана репродукция, а средствата за посадъчният материал са осигурени от Община Велико Търново в изпълнение на Програма за детето – 2021.
Броят на дръвчетата не е случаен – 66 са родените бебета, чиито родители са част от програмата и подпомогнати за справяне с репродуктивните проблеми чрез ин-витро процедури. От тях 11 са двойките близнаци.
В засаждането се включиха директорът на дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ Росица Димитрова, координаторът на фондация „Искам бебе“ във В. Търново Вероника Михайлова, специалисти от Общностен център за деца и родители „Царевград“ и Комплекс от социални услуги за деца „Вълшебство“, щастливи родители и техните деца.
За изминалите десет години от създаването фонд „Ин витро“ Община Велико Търново е подкрепила над 180 семейства с репродуктивни проблеми. Първото бебе по програмата е родено през 2012-а година. Навръх Благовещение тази година проплака малкият Веселин, който е бебе №66.
22 двойки са одобрени по програмата тази година. 2000 лева е безвъзмездната финансова подкрепа, която те получават за медицински процедури и изследвания, предшестващи метода ин-витро. 

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.