Трети етап от кампанията „Движи се и победи – пролет 2022 г.“

На 4 юни 2022 година се проведе трети етап от кампанията „Движи се и победи – пролет 2022 г.“, организиран от Община Велико Търново, Регионална здравна инспекция – Велико Търново, Младежки дом, Туристическо дружество „Трапезица 1902“.
По традиция третият маршрут на кампанията приключи със спортно-туристически празник в парк Ксилифор, в който деца и ученици от 6 училища и 1 дом за деца премериха сили в: туристическите щафети, центровете на предизвикателството (катерене по висяща въжена стълба и изкуствена катерачна стена, туристически каяк), спортните състезания – плажен волейбол, бадминтон, блиц-турнир по шах, стрелба в цел, дълъг скок, колокрос.
Победителите в отделните спортно-туристически дисциплини получиха грамоти и награди, а за всички участници в спортно-туристическия празник бяха осигурени спортни раници от Общинската програма „Здрави деца в здрави семейства”.
По време на кампанията се реализира и „Клиника на открито“, целта на проявата бе чрез профилактично направените безплатни измервания и изследвания да се обърне отново внимание на рисковите за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска двигателна активност и злоупотреба с алкохол.
Инициативата е посветена на превенцията на хроничните незаразни болести (сърдечно-съдови, белодробни, диабет, затлъстяване).
В импровизираните кабинети на открито „Кабинет за профилактика на хипертонията”, „Кабинет за профилактика на затлъстяването”, „Кабинет за профилактика на белодробни заболявания”, „Кабинет за профилактика на злоупотребата с алкохол” преминаха деца и възрастни. В „Кабинет за профилактика на злоупотребата с алкохол” демонстрацията с алкоочила предизвика голям интерес, като преминаха над 100 деца.
За всички присъстващи на спортно туристическия празник беше организирана и изложба на рисунки по темата тютюнопушене от проведени по повод на Световния ден без тютюнев дим – 31 май  ученически конкурси.
 
   

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.