Община Велико Търново успешно се включи в кампания "Зрението е всичко! Прегледай се!”

Община Велико Търново успешно се включи в Национална скринингова кампания за безплатни очни прегледи в рамките на инициативата "Зрението е всичко! Прегледай се!”, с организатор Български лекарски съюз, Българското дружество по офталмология и „Байер“ България.
Инициативата "Зрението е всичко! Прегледай се!” се проведе днес /14 юли/ от 9:00 до 16:00 ч. във Велико Търново, като за безплатните прегледи по предварителен график бяха записани над 100  желаещи. В деня на кампанията се отчете голям интерес, като са регистрирани и прегледани общо 35  деца и 62 лица над 50-годишна възраст, които имаха възможност за консултация с офталмолози от Очна клиника „Св. Петка“ - гр. Варна в мобилния очен кабинет разположен пред сградата на Общината. Средната възраст на преминалите деца по време на кампанията е между 7 и 13 години, като по-голям процент от прегледаните деца са момчета. При хората над 50 годишна възраст се наблюдава най-често глаукома и катаракта, като средната възраст на преминалите е 66 години.
С реализиране на инициативата се цели да се извърши диагностика на най-честите социално-значими очни заболявания, да се популяризира същественото значение на профилактичните прегледи и да се информира обществото за значимостта на грижата за очното здраве.
Мобилният очен кабинет на кампания „Зрението е всичко! Прегледай се!“ стартира тримесечното си пътуване в различни градове на страната на 10-ти май и ще продължи до 16-ти юли 2021 г. 

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.