11.02.2014 14:00

Президентът оцени доброто партниране между Община Велико Търново и БАН

Президентът Росен Плевнелиев посети изложбата „Между Бога и хората”, организирана съвместно от БАН и Община Велико Търново и посветена на дигитализацията на културно-историческото наследство. Той бе впечатлен от изложбите на цифровизирани обекти от архитектурното наследство на Колю Фичето "Разрушение и съзидание" и станалата любима на всички търновци изложба на цифровизирани камбани „Между Бога и хората”. Вниманието на президента привлече и една от камбаните, която бе специално изработена за кандидастването на Велико Търново  в надпреварата за културна столица на Европа. Президентът изказа положително отношение и от съвместната дейност между Община Велико Търново и учените от БАН, културните институции и университетите. Също така изрази мнение, че партниращите си екипи очевидно са съчетали много добре науката, културата и иновациите.
Президентът Плевнелиев лично се ангажира да съдейства на годишната среща на Националното сдружение на общините за популяризиране партьорството на общините в иновативни изследвания, каквато е практиката в Община Велико Търново.
Проектите се реализират от Института по „Математика и информатика” със съдействието на Община Велико Търново, като част от кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 година. Изложбите бяха част от визитата на президента в Българската академия на науките на 10 февруари, където му бяха представени различни проекти свързани с дигитализацията.


 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.