06.02.2014 11:00

Велико Търново отново популяризира мартеницата в Европа

Велико Търново за втора поредна година ще популяризира в Европа мартеницата - българския символ за здраве, щастие и плодородие. Инициативата е съвместна проява с общините от региона, които подкрепят кандидатурата на болярския град за Европейска столица на културата през 2019 година.   
Мартениците ще се изработват от доброволци през февруари в читалища, училища, културни институции и клубове. По традиция за децата и техните родители работилници за мартеници ще има и в сградата на Община Велико Търново. Те ще са на 8, 15 и 22 февруари пред кабинета на кмета от 10:30ч. до 14:30ч. В инициативата ще се включи и Mall Велико Търново, където на 22 и 23 февруари също ще има работилници за мартеници. 
Най-големите и красиви мартеници ще бъдат изпратени в побратимените на Велико Търново градове в Европа и по света, за да бъдат закичени на емблематични места на 1 март. Червено-бели символи ще отпътуват и към всички градове на стария континент, които вече са били или им предстои да са Европейска столица на културата. Мартеници ще заминат за културните столици на Европа за 2014 година Рига и Умео, както и италианските градове за Каляри, Лече, Матера, Перуджа, Равена и Сиена, които продължават надпреварата за Европейска столица на културата 2019. Те ще бъдат придружени с видеоклип, показващ изработката и символиката им.
С акцията „Мартеницата - българският символ в Европа“ през миналата година Велико Търново закичи с еднометрови мартеници 21 побратимени града в 19 държави по света.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.