21.01.2014 17:00

Велико Търново и Охрид ще активизират процеса по побратимяването си

Кметът на Община Велико Търново и общинския съветник Пламен Радонов посетиха град Охрид. Посещението е по покана на Охридската академия за хуманизъм, известния поет и драматург Йордан Плевнеш.
Цел на поканата за посещението е била задълбочаване на съществуващите контакти, връзки и партньорства с град Охрид. Те ще бъдат основно в областта на културата, изкуствата и образованието.
Велико Търново и Охрид  имат редица сходства, които дават възможност на двата града да работят ефективно за процеса по побратимяването помежду си.
Проведена е официална среща и разговори с Д-р  Никола Бакрачевски, кмет на Охрид, в които са съгласувани бъдещите действия в тази насока. Охрид организира редица културни събития, които са близки до провеждащите се във Велико Търново и са добра предпоставка за задълбочаване на партньорството. Идеята и намерението на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов е съществуващото до момента споразумение между двата града да се развие и да се превърне в побратимяване. Обсъждани са възможности за обмен на културни събития и проекти, както и съвместна реализация на такива. Кметовете са постигнали споразумение за подготовка провеждане „Дни на Велико Търново в Охрид“ и „Дни на Охрид във Велико Търново“.
Посещението се е състояло по време на празника „Богоявление“, който в Охрид е честван особено тържествено с шествия от всички църкви в града, които се събират на кея, където се хвърля и изважда кръста. Градът кандидатства с програмата за празника, част от нематериалното културно наследство на UNESCO.
По време на посещението в Охрид Светлин Русев е получил Световната награда за хуманизъм на Академията за хуманизъм в град Охрид. Академик Светлин Русев е осмият лауреат на възстановената през 2007 година награда, връчвана на Дайсаку Икеда, Мануел де Оливейра, Александър Солженицин, Рави Шанкар, Питър Брук, Вида Огниенович, нобелистката Херта Мюлер.
Даниел Панов и Пламен Радонов  са се поклонили в Старо Нагоричене, в манастира „Свети Георги“ пред гроба на Цар Михаил ІІІ Шишман, ранен в битката при Велбъжд на 28 юли 1330 година.

На снимката: от дясно на ляво Даниел Панов – кмет на Община Велико Търново, Д-р Никола Бакрачевски – кмет на град Охрид, Никола Груевски – министър-председател на Република Македония, Трайко Веляновски – председател на Народното събрание на Република Македония.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.