15.01.2014 21:00

Община Велико Търново ще изгражда регионална система за управление на отпадъците

Проектът се финансира от Оперативна програма "Околна среда"

Днес, 15 януари, Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, кметът на Община Велико Търново Даниел Панов, кметът на Община Горна Оряховица и председател на Управителния съвет на сдружение „За чисти селища“ Добромир Добрев подписаха договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от 30,6 млн. лева за изграждането на Регионална система за управление на отпадъците за регион Велико Търново. Проектът се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013“.
С пожелание за успех министър Михайлова се обърна към кметовете на общините Велико Търново и Горна Оряховица и добави, че се надява този проект да бъде един от успешно приключилите по ОП "Околна среда". „Мъчително дълго се подготвяше проектът. Наистина в последния момент беше одобрен - в края на миналата година, в последните дни. Надявам се той да е от успешните проекти, доказателство за това, че европейската солидарност оказва влияние върху начина на живот в България и ще помогне на страната ни да реши проблема с отпадъците. Проектът е амбициозен и е много важно да бъде изпълнен качествено и в срок, за да отговори на очакванията на българските граждани и да стане част от изпълнението на програмата“.
„Изключително съм радостен, че тази 15-годишна сага за депото за отпадъци приключи. Стартира проект, който е започнал през 1998 г., а през 2004 г. се създава и сдружение „За чисти селища“. За нас е важно, че МОСВ и най-вече министър Михайлова ни съдействаха за реализирането на този проект“, каза кметът на Община Велико Търново Даниел Панов. По думите му с осъществяването на проекта Старата столица и населените места в региона ще станат по-добро място за живеене и за инвестиции, осезаемо ще се повиши качеството на живот на гражданите и ще бъдат предлагани по-добри и по-качествени услуги.
„Този проект е жизнено важен за нашия регион и нашите общини. С пълната подкрепа на Министерството на околната среда и водите се надяваме от последни да станем първи и бързо да се включим в сроковете на изпълнение“, заяви кметът на Община Горна Оряховица.
Проектът включва изграждане на първа клетка за депониране с капацитет за 173 776 хил. тона отпадъци годишно. Ще бъде изградена и инсталация за механично третиране на отпадъците с капацитет 50 хил. тона годишно, както и за компостиране с капацитет от 28 хил. тона годишно. Общият капацитет на депото ще бъде 673 359 тона годишно и ще обслужва около 175 хиляди души от 279 населени места.
Партньори по проекта за изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Велико Търново са общините Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Елена, Златарица и Стражица, както и сдружение „За чисти селища“.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.