10.05.2012 16:35

Динко Кечев: „До седмица започва полагането на паважа на площада пред Царевец”

 

Инж. Кечев, в началото на март бе въведена временна организация на движението в района на крепостта Царевец във връзка с реализацията на проекта „Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях  инфраструктура в община Велико Търново”. Основен обект в него е  благоустрояването на площад „Цар Иван Асен”. Тогава обявихте, че временната организация ще е в сила до два-три месеца. Ще бъде ли пуснато скоро движението в района и какво е свършено досега?

Към момента приключват работите по подмяната на подземните комуникации по ул. „Пиколо”. Ще припомня, че превантивните дейности на експлоатационните дружества бяха задължителни, с цел гарантиране на дълговременност на настилката при нейното изпълнение. Очаквам работата им да приключи до края на седмицата и най-късно в средата на следващата да започне полагането на паважа. Тогава предполагам, че ще бъде пусната част от движението в едното направление.

Ще приключат ли според вас строителните дейности в срок?

Все още не е застрашен крайният срок, но се оказа, че има повече за подмяна под земята, отколкото предварително бяхме предвидили. В крайна сметка обаче строителите имат пълна готовност, материалите са налице и в най-близък срок ще започнат ремонтните дейности и на повърхността.

Обектите в обхвата на проекта са шест. На какъв етап са строителните работи по останалите?

Работи се на всички обекти с изключение на Владишкия мост. При него са започнали част от подготвителните работи, но се изисква повече време за обработката и съхненето на дървения материал за самото съоръжение. Завършено е площадното пространство на църквата „Св. апостоли Петър и Павел”, почти на финален етап са реставрационните работи и по църквата „Св. Иван Рилски”. Добре вървят дейностите и по изграждането на мултимедийния посетителски център „Царевград Търново”. Той обаче е по-голям обект и изисква повече време. В общи линии изпълнението на проекта се движи в срок и лично аз съм доволен от изпълнението на фирмите.

Още в началото на изкопните работи на площада пред Царевец строителите се натъкнаха на древна настилка. Споменахте тогава, че ще бъде направено всичко възможно реликвата да бъде запазена, дори да бъде атрактивен експонат за посетителите. Има ли вече крайна визия по въпроса?

Да. Предвиждаме стъклено покритие, което ще остане монтирано в настилката на площада. То ще бъде осветено, ще поставим интересни предмети, които да привлекат вниманието на туристите и да стане допълнителна атракция към целия проект.

Инж. Кечев, хълмът Царевец е един от най-посещаваните обекти. Има ли повод за притеснение по отношение на туристическия сезон и ремонтните дейности  в непосредствена близост?

При всички положения ще има известно неудобство за туристите, но това е едромащабна настилка, която няма как да се реализира на части. Считам обаче, че неудобството ще си заслужава, защото след завършването на обекта, площадът ще има нова, автентична и по-красива визия. Според мен хората ще са доволни от крайния резултат.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.