09.05.2012 14:43

Представиха Австрийската стопанска камара пред кметове и бизнеса

 

Търговският съветник на Посолството на Австрия Михаел Ангерер представи Австрийската стопанска камара пред кметовете и бизнеса от Великотърновския регион. Срещата бе инициирана от областния управител проф. Пенчо Пенчев.

Да се създадат контакти между общините, местния и австрийския бизнес, бе главната цел. България и Австрия имат добри връзки и голям потенциал в сектора на икономиката, подчерта Михаел Ангерер. Дипломатът посочи, че над 400 австрийски фирми имат постоянни бази у нас. По думите му над 40 000 фирми в Австрия се занимават с износ, като броят им след влизането на страната в ЕС през 1995 г. е нараснал 4 пъти. Австрийската стопанска камара има 110 свои представителства в държави от петте континента, каза Михаел Ангерер. В момента 1200 фирми имат контакт с камарата в София и получават информация за българските производители, дистрибутори и доставчици, добави Ангерер.

Износ за 400 млн. евро е реализирал българският бизнес през м.г. към Австрия. Увеличен експорт отчитат текстилната промишленост, производството на метали, пластмаси и хранителни продукти. Според търговския съветник България е голям партньор за Австрия в сферите на транспортната и туристическата инфраструктура, информационните технологии, енергийната ефективност.

Велико Търново е  административен, културен, образователен и икономически център в областта, подчерта в изложението си за профила на общината Мариела Цонева, директор на дирекция „Общинско развитие”. Туристическата индустрия по думите й е водеща. Останалите структуроопределящи отрасли са дървообработването, електрониката, хранително-вкусовата промишленост, строителството, търговията и услугите. В района преобладава частната собственост, което е добре за развитието на бизнеса, каза Мариела Цонева. Над 40 млн. евро за 17 проекта по европейски програми има общината одобрени, а за 2012/13 г. се очаква контрактуване на над 58 млн. евро по проекти, които сега се оценяват, посочи Цонева.

Представители на фирми от областта на военната, леката и хранително-вкусовата промишленост, земеделски производители присъстваха на срещата.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.